We zijn alweer bij het een na laatste college over spiergroei aangekomen. In het vorige college kreeg je de ultieme samenvatting van de wetenschap over spiergroei. Het enige waar we het nog niet over hebben gehad is het verschil tussen mensen. Wat is de invloed van jouw genen op spiergroei? Is er een verschil tussen mannen en vrouwen (lees dit artikel)? Reageren jonge sporters anders op krachttraining dan ouderen? Waar ligt jouw spiergroeiplafond en hoe werkt het repeated bout effect? Dat staat allemaal in het zesde hoofdstuk van Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. In dit college gaan we dieper in op de genen en het spiergroeiplafond. Zodat je deze moeilijkere materie nog beter begrijpt.
Geen Sterk Verhaal Over spiegroei bestellen
Deze 9-delige serie is gebaseerd op de inhoud van het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. Maar let op. Al bestaat deze serie uit 9 afleveringen van ongeveer 10 minuten, het is absoluut geen vervanger van het boek. Eerder een sterke aanvulling om nog beter te begrijpen hoe het allermooiste op aarde werkt: je spieren! Kortom, vergeet niet je exemplaar te bestellen om een meester in spiergroei te worden.
9 spiergroei colleges
Ieder spiergroei college duurt ongeveer 10 minuten. Houd het boek erbij, want je zult merken dat we in een moordend tempo hele sterke onderwerpen bespreken. Hierbij een overzicht van alle colleges (groen gedrukt betekent dat de aflevering online staat):
- wat zijn spieren en hoe werken ze (college 1)
- activatie en communicatie van spiercellen (college 2)
- de mechanismen achter spiergroei (college 3)
- vermoeidheid en de effectieve herhalingen hypothese (college 4)
- grijs denken en trainingsvariabelen voor spiergroei (college 5)
- trainingsmethoden, periodisering en spiergroeitrucs (college 6)
- zo train je in de praktijk het effectiefst (college 7)
- genen, individuele verschillen en het spiergroeiplafond (dit college)
- voeding voor spiergroei (college 9)
College 8 overzicht – genen, individuele verschillen en het spiergroeiplafond
Iedereen is verschillend. Daarom reageert iedereen ook (een beetje) anders op krachttraining. De ene groeit als kool en de ander vraagt zich af waarom hij/zij wel sterker maar niet gespierder wordt. In dit college gaan we het allereerst hebben over jouw pakketje genen. Je genen bepalen voor een groot deel hoe je jezelf ontwikkeld. Hoeveel spiervezels heb je bijvoorbeeld? Waar zitten deze aangehecht? En welk groeirecept staat er in jouw DNA geschreven? Gelukkig is niet alles bepaald door jouw genen en kun je met veel tools je groeicurve positief beïnvloeden. Maar, tot waar loopt die groeicurve? Met andere woorden, hoe gespierd kun je worden? Dit noemen ze het spiergroeiplafond. In deze aflevering zie je de sterkste formule die daarvoor ooit verzonnen is… (beloofd!)
Wat lees je nog meer in hoofdstuk 6?
Zoals je ondertussen weet, is het spiergroei college een verlengstuk van het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. Ik probeer met deze videoreeks, moeilijke en belangrijke onderwerpen nog beter uit te leggen. Natuurlijk kunnen we niet alles bespreken. In het hoofdstuk lees je naast nog uitgebreider over genen en het spiergroei plafond ook nog over:
- het verschil tussen man en vrouw
- verschil tussen jong en oud
- repeated bout effect
Om bij te blijven zijn dit pagina’s 195 tot en met 210. Hierna blijft er nog één onderwerp over en daarna weet je ‘alles’ over spiergroei, namelijk voeding.
Word lid om alle colleges te zien
Als je geen lid bent (of niet bent ingelogd), houdt na deze alinea het artikel op. Echter, het gaat dan pas net beginnen! Word lid om alle colleges te bekijken (college 1 is gratis). Je krijgt tevens toegang tot ruim 700 trainingsschema’s en voedingsschema’s, een oneindige oefeningen database, recepten speciaal voor krachtsporters en premium wetenschappelijke reviews. Probeer 7 dagen gratis en daarna betaal je slechts €7,99 of €9,99 per maand. Altijd maandelijks opzegbaar en ook in de proefperiode!