In de eerste ‘les’ van het spiergroei college hebben we het gehad over de anatomie en fysiologie van jouw spieren. Hoe zien ze eruit en hoe werken ze. In het college van vandaag gaan we verder met de activatie en communicatie van spiercellen. Zonder activatie zul je een spier nooit van voldoende prikkels kunnen voorzien om te gaan groeien. Je moet namelijk een bepaalde ‘prikkeldrempel’ over voordat je spiercellen intern gaan communiceren om meer spiermassa op te bouwen. In deze aflevering maken we tevens korte metten met de aanname dat activatie hetzelfde is als een groeiprikkel. Alleen het activeren van een spiercel is bij lange na niet voldoende om deze te stimuleren om te groeien.
Geen Sterk Verhaal Over spiegroei bestellen
Deze 9-delige serie is gebaseerd op de inhoud van het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. Maar let op. Al bestaat deze serie uit 9 afleveringen van ongeveer 10 minuten, het is absoluut geen vervanger van het boek. Eerder een sterke aanvulling om nog beter te begrijpen hoe het allermooiste op aarde werkt: je spieren! Kortom, vergeet niet je exemplaar te bestellen om een meester in spiergroei te worden.
9 spiergroei colleges
Ieder spiergroei college duurt ongeveer 10 minuten. Houd het boek erbij, want je zult merken dat we in een moordend tempo hele sterke onderwerpen bespreken. Hierbij een overzicht van alle colleges (groen gedrukt betekent dat de aflevering online staat):
- wat zijn spieren en hoe werken ze (college 1)
- activatie en communicatie van spiercellen (dit college)
- de mechanismen achter spiergroei (college 3)
- vermoeidheid en de effectieve herhalingen hypothese (college 4)
- grijs denken en trainingsvariabelen voor spiergroei (college 5)
- trainingsmethoden, periodisering en spiergroeitrucs (college 6)
- zo train je in de praktijk het effectiefst (college 7)
- genen, individuele verschillen en het spiergroeiplafond (college 8)
- voeding voor spiergroei (college 9)
College 2 – activatie en communicatie van spiercellen
De belangrijkste onderwerpen van dit college zijn:
- verschillen tussen de ‘soorten’ spiervezels
- hoe activeer je de verschillende soorten spiervezels (Henneman’s size principle)?
- wanneer begint het communicatieproces in je spiercellen die zorgen voor groei?
- welke stappen vinden in dat proces plaats?
- kracht-snelheid relatie (essentieel om te begrijpen)
Lees pagina 27 tot en met 44 om helemaal bij te blijven. Op deze bladzijden lees je bovendien waarom hormonen niet zo belangrijk zijn als je denkt, wat de eiwitbalans is en welke soorten bewegingen je maakt. Dat zijn onderwerpen die in het college niet aan bod komen.
Word lid om de hele serie te zien
Als je geen lid bent (of niet bent ingelogd), houdt na deze alinea het artikel op. Echter, het gaat dan pas net beginnen! Word lid om alle colleges te bekijken (college 1 is gratis). Je krijgt tevens toegang tot ruim 600 trainingsschema’s en voedingsschema’s, een oneindige oefeningen database, recepten speciaal voor krachtsporters en premium wetenschappelijke reviews. Probeer 7 dagen gratis en daarna betaal je slechts €7,99 of €9,99 per maand. Altijd maandelijks opzegbaar en ook in de proefperiode!