Masterclass spiergroei, spoedcursus spiergroei, spiergroei college, boekbespreking, het beestje moet een naam hebben. Spiergroei college is het geworden en we starten vandaag met ‘les’ 1 over anatomie en fysiologie. In deze collegereeks neem ik je in 9 afleveringen mee door het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. Aan de hand van 435 wetenschappelijke onderzoeken probeer ik daarin spiergroei in begrijpbare taal uit te leggen. Met deze serie wil ik er zeker van zijn dat je de belangrijkste onderwerpen over spiergroei extra goed begrijpt. Bovendien probeer ik de moeilijkste onderwerpen nog duidelijker te maken. Let op, al bestaat deze serie uit 9 afleveringen van ongeveer 10 minuten, het is absoluut geen vervanger van het boek. Eerder een sterke aanvulling om nog beter te begrijpen hoe het allermooiste op aarde werkt: je spieren!

Onderwerpen van de serie

Iets verderop staat de video van de eerste aflevering over anatomie en fysiologie met een korte samenvatting van wat je te zien krijgt. Eerst even een overzicht van de 9 afleveringen en 7 hoofdstukken in het boek:

  • anatomie en fysiologie voor spiergroei (aflevering 1 en 2)
  • de mechanismen achter spiergroei (aflevering 3 en 4)
  • trainingsvariabelen voor hypertrofie (aflevering 5)
  • trainingsmethoden, periodisering en spiergroeitrucs (aflevering 6)
  • training in de praktijk (aflevering 7)
  • genen, individuele verschillen en het spiergroeiplafond (aflevering 8)
  • voeding voor spiergroei (aflevering 9).

Iedere aflevering duurt ongeveer 10 minuten. Hopelijk is dat een mooie tijd om je spanningsboog vast te houden. Houd het boek erbij, want je zult merken dat we in een moordend tempo hele gave onderwerpen bespreken.

Les 1 – anatomie en fysiologie part 1

In de eerste les duiken we diep in de spier om te kijken hoe deze eruit ziet en werkt. Want waarom neemt een spier in omvang toe als je regelmatig zware gewichten lift en niet als je dagelijks dertig kilometer naar het werk fietst?

We draaien figuurlijk 4 keer aan de knoppen van een microscoop. Als eerste kijken we naar bewegingen. Spieren maken bewegingen maar hoe? Daarna zoomen we dieper in en zien we hoe een spier er echt uit ziet. Dus niet van buiten, maar van binnen. Wanneer je weet hoe een spier eruit ziet, begrijp je ook dat het niet zomaar in beweging komt. Hiervoor is een signaal nodig vanuit de hersenen. Ik laat je precies zien (in jip-en-janneke-taal) hoe dit werkt. En als laatste de beweging in iedere kleinste eenheid van een spiervezel. Wat gebeurt er op celniveau om een beweging in gang te zetten? Kortom, dit wordt een hele gave ‘les’!

Hier gaan we: anatomie en fysiologie voor spiergroei

Deze eerste aflevering is gratis. Iedereen kan onderstaande video bekijken. De rest van de serie is alleen beschikbaar voor alle sterke en sterkste leden van geensterkeverhalen.nl. Maar dat zijn zorgen voor later (als je nu geen lid bent)! Ga er lekker voor zitten, zorg ervoor dat de thee of koffie niet te heet is, want dan krijg je de mok niet leeg in deze korte tijd. Hier gaan we:

Anatomie en fysiologie tot en met bladzijde 26

Om spiergroei te begrijpen moet je weten hoe je spieren werken. In de eerste aflevering hebben we zojuist de basis gelegd en daar gaan we tijdens ‘les’ 2 mee verder. Anatomie en fysiologie is even taaie kost, maar oh zo interessant en belangrijk. Ook al heb je het boek al in huis en gelezen, ik raad je aan om hem nog een keer te lezen. We zijn nu bij bladzijde 26. Heb je het boek nog niet? Je kunt hem hier bestellen. Als je iedere week meeleest en de video eventueel nog een keer bekijkt, snap je over 9 weken precies hoe je spieren groeien. Althans, hoe de wetenschap nu denkt hoe spieren groeien en wat je in de sportschool het slimste kunt doen om dit te verwezenlijken! Want je zult zien dat nog heel veel antwoorden zich in ‘grijs gebied’ bevinden.

Word lid voor les 2 tot en met 9

Hopelijk vind je dit een toffe video en heb je er iets van opgestoken. Je begrijpt dat het hier niet ophoudt. Er is nog veel meer wat je moet weten voordat je spiergroei begrijpt en hoe je dit toepast in de gym. Word lid om alle andere ‘lessen’ ook te bekijken. Je krijgt tevens toegang tot ruim 1000 trainingsschema’s en voedingsschema’s, een oneindige oefeningen database, recepten speciaal voor krachtsporters en premium wetenschappelijke reviews. Probeer 7 dagen gratis en daarna betaal je slechts €7,99 of €9,99 per maand. Altijd maandelijks opzegbaar en ook in de proefperiode!

Overzicht ‘lessen’

Hieronder zie je een overzicht van alle 9 lessen uit Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. Als een les groen gedrukt is, staat deze online.