In de eerste twee colleges hebben we het fundament gelegd voor spiergroei. Als je deze afleveringen (1 en 2) hebt gekeken weet je hoe spieren eruit zien, hoe je deze activeert en welke communicatie er in de cellen plaatsvindt. Nu gaan we naar het leukste college (mijn mening). Wat zijn de belangrijkste mechanismen achter spiergroei? Met andere woorden, wat zorgt er nu voor dat jouw spieren daadwerkelijk overgaan tot groei? In deze aflevering hebben we het daarom uitgebreid over mechanische spanning, metabolische stress en spierschade. Als je het boek nog niet hebt gelezen verwacht ik dat je verbaasd zult staan over de huidige wetenschappelijke standpunten.

Geen Sterk Verhaal Over spiegroei bestellen

Deze 9-delige serie is gebaseerd op de inhoud van het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. Maar let op. Al bestaat deze serie uit 9 afleveringen van ongeveer 10 minuten, het is absoluut geen vervanger van het boek. Eerder een sterke aanvulling om nog beter te begrijpen hoe het allermooiste op aarde werkt: je spieren! Kortom, vergeet niet je exemplaar te bestellen om een meester in spiergroei te worden.

9 spiergroei colleges

Ieder spiergroei college duurt ongeveer 10 minuten. Houd het boek erbij, want je zult merken dat we in een moordend tempo hele sterke onderwerpen bespreken. Hierbij een overzicht van alle colleges (groen gedrukt betekent dat de aflevering online staat):

College 3 – mechanismen achter spiergroei

In dit college staan de mechanismen achter spiergroei centraal. De belangrijkste onderwerpen waar we dieper op ingaan zijn:

  • verschil tussen hypertrofie en hyperplasie
  • welke mechanismen zijn verantwoordelijk voor spiergroei?
  • wat is en hoe werkt mechanische spanning?
  • hoe belangrijk is metabolische stress?
  • waarom is metabolische stress een onlogisch spiergroei mechanisme?
  • wat is spierschade?
  • is meer spierschade beter voor spiergroei of juist niet?

Lees pagina 48 tot en met 65 om helemaal bij te blijven. Op deze bladzijden lees je tot in de details over de drie bekendste mechanismen achter spiergroei. Bovendien lees je over mogelijke verschillen in spiergroei tussen bodybuilders en powerlifters (sarcoplasmatische versus myofibrillaire hypertrofie).

Word lid om alle colleges te zien

Als je geen lid bent (of niet bent ingelogd), houdt na deze alinea het artikel op. Echter, het gaat dan pas net beginnen! Word lid om alle colleges te bekijken (college 1 is gratis). Je krijgt tevens toegang tot ruim 600 trainingsschema’s en voedingsschema’s, een oneindige oefeningen database, recepten speciaal voor krachtsporters en premium wetenschappelijke reviews. Probeer 7 dagen gratis en daarna betaal je slechts €7,99 of €9,99 per maand. Altijd maandelijks opzegbaar en ook in de proefperiode!

Volledig college (als je bent ingelogd): drie mogelijke mechanismen achter spiergroei