Op dit platform staan heel veel artikels en wetenschappelijke reviews over spiergroei. Sterker nog, we hebben er een complete video serie – spiergroei college – over, op basis van het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. In dat boek gaat het in hoofdstuk 6 onder andere over het verschil tussen mannen en vrouwen. Is er verschil in de hoeveelheid spiermassa tussen mannen en vrouwen? En reageren vrouwen anders op krachttraining? Laten we eens kijken hoe de wetenschap daarover denkt. Voor dit artikel zijn ruim 20 wetenschappelijke onderzoeken gebruikt. Omdat ik die woorden altijd groen arceer, zodat je kunt doorklikken, heb ik alleen de belangrijkste artikelen toegevoegd. Anders wordt het zo’n groen-zwarte-woorden-warboel. Alle referenties vind je natuurlijk terug in het boek.

Lees ook: Bovenkant billen trainen met 6 serieuze oefeningen

Genetisch verschil tussen man en vrouw voor spiergroei?

Een van de duidelijkste verschillen tussen mensen is dat ze man of vrouw zijn. Maakt dat uit als je de sportschool instapt met als doel grotere spieren? Laat ik eerst een zeer basaal onderzoek doen op de bekende sociale media-applicaties. Volgens mij is het heel veel mannen en vrouwen gelukt om een gespierder en afgetraind lichaam te creëren. Als je zelf een half uurtje door Instagram scrollt, zul je deze resultaten vast beamen. Bovendien zie je het grootste verschil tussen het boven- en onderlichaam. Daar waar mannen gigantische borst-, schouder-, arm- en rugspieren hebben vergeleken met vrouwen, is dat verschil bij de billen en benen beduidend minder. Komt dat omdat vrouwen meer focussen op het onderlichaam of is dit genetisch bepaald? Een ding is zeker, resultaat halen in de sportschool kan iedereen, mits je er maar hard en consequent voor werkt.

Wat zegt de wetenschap over verschil in spiermassa bij mannen en vrouwen?

Wat zegt de wetenschap over de verschillen tussen man en vrouw? Het eerste verschil waaraan menigeen denkt is het verschil in testosteron en oestrogeen. Mannen hebben gemiddeld 10-15 keer zoveel testosteron als vrouwen. Testosteron staat bekend als belangrijk hormoon voor spierbouw en ter preventie van spierafbraak. Vrouwen hebben meer oestrogeen dan mannen en een van de taken van oestrogeen is het beschermen van de spiermassa door onder andere de afbraak ervan te verminderen. Vanaf de menopauze wordt het voor vrouwen lastiger om spiermassa op te bouwen en vast te houden, omdat de oestrogeenlevels flink afnemen. Zoals je in hoofdstuk 1 van het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei kunt lezen, moet je het doen met de hoeveelheid hormonen die je hebt en zijn de andere eiwit producerende processen belangrijker.

acute studies naar eiwitten voor het slapen voor spiergroei

Verklaren verschillende genen het verschil in spiermassa?

Die eiwit producerende processen werken bij iedereen ongeveer hetzelfde, echter zijn er minimaal 3.000 genen die verschillend tot uiting komen in het spierweefsel van mannen en vrouwen. Dus helemaal hetzelfde zal het groeiproces van mannen en vrouwen niet zijn. Echter, ondanks dat mannen ongeveer 30-40% meer spiermassa hebben dan vrouwen reageren ze nagenoeg hetzelfde op een trainingsprikkel. Met andere woorden, het spierweefsel van mannen en vrouwen reageert procentueel hetzelfde op een effectief trainingsprogramma, maar in absolute grammen neemt de spiermassa bij mannen meer toe.

Voorbeeld: stel het gewicht aan spiermassa van een man is 56 kilo en van een vrouw 40 kilo. Als beiden een progressie boeken van 10% spiergroei dan komt er bij de man 5,6 kilo en bij de vrouw 4 kilo aan spiermassa bij. Absoluut is er een verschil van 1,6 kilo, ondanks ze procentueel evenveel zijn gegroeid. Dat verschil komt dus door het verschil aan totale spiermassa van mannen en vrouwen.

Spiermassa verdeling is anders tussen man en vrouw

Naast het verschil in de hoeveelheid spiermassa kan ook het verschil in soorten spiervezels wellicht het omvangverschil verklaren. Mannen hebben over het algemeen een grotere oppervlakte van type II spiervezels (die groeirijke vezels) dan vrouwen. Vrouwen hebben een grotere omvang van type I spiervezels, waardoor ze onder andere beter tegen vermoeidheid kunnen. Is er misschien nog een reden voor minder spiergroei in het bovenlichaam van vrouwen vergeleken met het onderlichaam? Ja, de meeste spiermassa bij vrouwen zit in het onderlichaam, waar dit bij mannen wat gelijker verdeeld is. Vrouwen hebben daarom over het algemeen meer moeite met krachtoefeningen voor het bovenlichaam. Optrekken voor vrouwen is in verhouding veel moeilijker dan voor mannen.