In de eerste drie spiergroei colleges hebben we het gehad over de anatomie en fysiologie van spieren, hoe de spiercellen communiceren en wat de mechanismen achter spiergroei zijn. In het vierde college hebben we het over zeer belangrijke onderwerpen, waar je bijna niemand ooit over hoort als het om spiergroei gaat. Namelijk vermoeidheid en de effectieve herhalingen hypothese. En vermoeidheid moet je onderverdelen in centrale en perifere vermoeidheid. Daarbij wordt met centrale vermoeidheid niet mentale vermoeidheid (bijvoorbeeld geen zin in trainen) bedoeld. Centrale vermoeidheid heeft invloed op de aansturingskracht van je hersenen naar de spieren. Een essentieel onderdeel in het hele spiergroei verhaal.

Geen Sterk Verhaal Over spiegroei bestellen

Deze 9-delige serie is gebaseerd op de inhoud van het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. Maar let op. Al bestaat deze serie uit 9 afleveringen van ongeveer 10 minuten, het is absoluut geen vervanger van het boek. Eerder een sterke aanvulling om nog beter te begrijpen hoe het allermooiste op aarde werkt: je spieren! Kortom, vergeet niet je exemplaar te bestellen om een meester in spiergroei te worden.

9 spiergroei colleges

Ieder spiergroei college duurt ongeveer 10 minuten. Houd het boek erbij, want je zult merken dat we in een moordend tempo hele sterke onderwerpen bespreken. Hierbij een overzicht van alle colleges (groen gedrukt betekent dat de aflevering online staat):

College 4 – vermoeidheid en effectieve herhalingen hypothese

In dit college hebben we het over vermoeidheid en de effectieve herhalingen hypothese van Chris Beardsley. In het kort de hoofdlijnen van deze aflevering:

  • welke 3 soorten vermoeidheid bestaan er?
  • waarom is centrale vermoeidheid zo belangrijk in het concept spiergroei?
  • hoe werkt perifere vermoeidheid?
  • trainen tot spierfalen is niet effectiever dan net niet trainen tot spierfalen
  • wat is de effectieve herhalingen hypothese
  • waarom er voor spiergroei weinig verschil zit in het aantal herhalingen dat je doet…

Lees pagina 65 tot en met 81 om helemaal bij te blijven. Op deze bladzijden lees je bovendien uitgebreid over de verschillen tussen trainen tot spierfalen of net niet én de eerste praktische vertaling van alle theorie tot nu toe. Met andere woorden je krijgt een samenvatting van alle theorie en hoe je dit in de praktijk het slimste toe kunt passen. Als je heel hoofdstuk 1 en 2 hierna hebt gelezen ben je klaar om naar de praktijk te gaan. In het volgende college gaan we het hebben over alle trainingsvariabelen voor spiergroei.

Word lid om alle colleges te zien

Als je geen lid bent (of niet bent ingelogd), houdt na deze alinea het artikel op. Echter, het gaat dan pas net beginnen! Word lid om alle colleges te bekijken (college 1 is gratis). Je krijgt tevens toegang tot ruim 600 trainingsschema’s en voedingsschema’s, een oneindige oefeningen database, recepten speciaal voor krachtsporters en premium wetenschappelijke reviews. Probeer 7 dagen gratis en daarna betaal je slechts €7,99 of €9,99 per maand. Altijd maandelijks opzegbaar en ook in de proefperiode!

Volledig college (als je bent ingelogd): centrale vs perifere vermoeidheid en de effectieve herhalingen hypothese