De deadlift is een oefening van de klassieke ‘Big 3’. Samen met de squat en het bankdrukken vormt de deadlift vaak een sterk team in ieders trainingsschema. Op het platform staan van al deze drie de oefeningen een grote techniek webinar met aanvullende techniek versterkende video’s, klik hier voor de squat serie en hier voor het bankdrukken. In dit artikel voeg ik alle video’s omtrent de deadlift techniek samen. Dat scheelt zoekwerk en zo hou je meer tijd over om het sterkste uit jezelf te halen. Let wel op, om alle deadlift video’s te zien moet je zijn ingelogd. Anders zie je alleen maar titels met een kleine introductie.

Log in om alle deadlift techniek video’s te zien

Op deze pagina vind je het overzicht van alle video’s over de deadlift techniek. Iedere video begint met een titel, korte uitleg en is voorzien van een link naar het desbetreffende artikel voor meer uitleg. Als je niet bent ingelogd zie je alleen tekst en geen enkele video. Vergeet daarom niet in te loggen om alle video’s te zien. Ben je nieuw op geensterkeverhalen.nl? Dan kun je nog niet inloggen. Probeer het hele platform 7 dagen gratis en blijf daarna lid vanaf slechts €7,99 per maand. Altijd maandelijks opzegbaar, ook in de proefperiode. Naast deze video’s krijg je toegang tot bijna 700 trainings- en voedingsschema’s, honderden instructievideo’s, webinars, premium wetenschappelijke reviews en recepten speciaal voor krachtsporters. Kortom, haal zelfstandig het sterkste uit jezelf, met een klein beetje sterke hulp.

1. Deadlift techniek webinar

In 25 minuten leer je alles over de deadlift techniek. Denk bijvoorbeeld aan voetenstand, drukpunt, handpositie, heuppositie, bewegingsbaan, belangrijkste spiergroepen, bracing, verschil tussen conventionele en sumo deadlift en ga zo maar door. Echt alles wat te maken heeft met de deadlift techniek komt uitvoerig aan bod. Na deze webinar weet je alles over deze fantastische oefening. (Vergeet niet in te loggen om onderstaande video te zien, anders zie je nu alleen de link naar het bijbehorende artikel).

Volledig artikel voor meer uitleg – Leer alles over de deadlift in 25 minuten

2. Sumo of conventionele deadlift – invloed ledematen

Als het over de deadlift gaat, gaat het ook vaak over de verschillen tussen een sumo en conventionele deadlift. Welke kun je het beste doen om zoveel mogelijk kilo’s te liften? En wat is de invloed van arm- en beenlengte. In het kort is het voor beide deadlift varianten het ideaalst als je korte benen en lange armen hebt… In onderstaande video bespreken we uitgebreid de verschillen en daarna kun jij een sterke beslissing maken.

Volledig artikel voor meer uitleg – sumo of conventionele deadlift? Invloed van ledematen

3. Deadlift techniek issue – wat zegt een bolle bovenrug tijdens het deadliften en is het erg?

Het ziet er vaak eng uit, een bolle bovenrug tijdens een deadlift. Echter, voor mogelijke blessures hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Een bolle bovenrug zegt iets over de kracht van je heupstrekkers. Als je een bolle bovenrug tijdens een deadlift krijgt, is dat vaak een teken van te slappe heupstrekkers. Maar niet altijd. In deze video leggen we je uit wat een momentarm is en hoe deze wordt beïnvloed door een bolle bovenrug. Ook laten we je twee oefeningen zien om te testen of een bolle bovenrug komt door te zwakke heupstrekkers of niet.

Volledig artikel voor meer uitleg: wat zegt een bolle bovenrug tijdens het deadliften en is het erg?

4. Wat zegt het verschil tussen een sumo en conventionele deadlift over je zwakke punten?

In de tweede video op deze pagina hebben we eigenlijk al naar het verschil gekeken tussen de sumo en conventionele deadlift techniek. In deze video kijken we naar beide oefeningen vanuit een ander perspectief. Stel je doet beide varianten en de een kun je met een zwaarder gewicht dan de ander. Wat zegt dat verschil over je zwakke en sterke punten? Met andere woorden, wat zegt het als je een conventionele deadlift met 30 kilo meer kunt doen dan een sumo deadlift. Of visa versa?

Volledig artikel voor meer uitleg – wat zegt het verschil tussen een sumo en conventionele deadlift over je zwakke punten?

5. Falen in de deadlift – wat zijn de zwakke plekken per ‘faalspot’?

Tijdens een deadlift gebeurt het falen meestal op een van de volgende drie plekken:

  • je krijgt de stang niet van de grond
  • je krijgt de stang wel van de grond maar niet voorbij je knieën
  • het lukt je niet om helemaal te strekken aan het einde van de deadlift

Falen in de deadlift heeft op iedere positie een (iets) andere oorzaak. In deze video bekijken we de reden van het falen en natuurlijk welke je spieren je moet versterken om je zwakke plek te overwinnen! Versterk de kleine errors in je deadlift techniek en wordt sterker dan ooit.

Volledig artikel voor meer uitleg – falen in de deadlift. Wat zijn de zwakke plekken per faalspot?

6. Falen in de sumo deadlift – wat zijn de zwakke plekken per ‘faalspot’?

Tijdens een sumo deadlift gebeurt het falen meestal op een van de volgende drie plekken:

  • je krijgt de stang niet van de grond
  • je krijgt de stang wel van de grond maar niet voorbij je knieën
  • het lukt je niet om helemaal te strekken aan het einde van de deadlift

Eigenlijk dezelfde drie punten als een conventionele deadlift. Echter zul je zien dat het faalpunt bij de sumo deadlift vaak op een andere positie is… Falen in de sumo deadlift heeft op iedere positie een (iets) andere oorzaak. In deze video bekijken we de reden van het falen en natuurlijk welke je spieren je moet versterken om je zwakke plek te overwinnen!

Volledig artikel voor meer uitleg – falen in de sumo deadlift – wat zijn de zwakke plekken per faalspot?

7. Deadlift techniek issue – bolle onderrug in de deadlift gevaarlijk? En hoe los je het op?

Een bolle onderrug in de deadlift of een ronde onderrug in de deadlift, is een veel voorkomend ‘probleem’. Vaak wordt dit afgedaan met opmerkingen als ‘te korte hamstrings’, niet lenig genoeg of te lange benen. Echter is in de meeste gevallen geen van deze drie redenen de oorzaak van een bolle onderrug in de deadlift techniek. De oorzaak ligt eerder in de aard van de beweging. Als je de onderste positie van de squat, of eigenlijk iets hoger (heup zo’n 5-10 centimeter boven de knie), vergelijkt met de deadlift, dan is de hoek van de heup ongeveer hetzelfde. En in die positie lukt het menigeen om een rechte rug te hebben.

Waarom lukt het met een deadlift dan niet? Dit komt zeer waarschijnlijk omdat de deadlift niet begint met een excentrische beweging (het zakken tijdens een squat). Je zult daarom zelf heel beheerst moeten leren ‘bracen’ voordat je begint aan de oefening. En dat is relatief moeilijk. In deze video zie je hoe je dit kunt oefenen en relatief eenvoudig oplost.

Volledig artikel voor meer uitleg – bolle onderrug in de deadlift gevaarlijk? En hoe los je dit snel op?

Van deadlift techniek naar squat techniek en bankdrukken

Als je alle video’s over de deadlift techniek gezien hebt, weet ik zeker dat je meer weet over deze oefening. Het kost altijd even tijd om je techniek aan te passen, maar dat gaat je lukken. Heb je ook de hele squat of bankdruk techniek serie al gezien?