De dertiende vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: zorgt trainen op een nuchtere maag voor meer vetverlies? Of anders gesteld: verbrand je meer vet als je op lege maag gaat sporten?

Lees ook: buikvet kwijtraken als je 50 plus bent – 7 tips voor mannen en vrouwen.

Trainen op nuchtere maag voor meer vetverlies? NEE, niet echt

Als je ‘s ochtends, voor het sporten, niet eet dan verbrand je meer vetten. Aangezien je geen koolhydraten in je lijf hebt door het ontbijt. Dit klinkt plausibel, maar dat is het niet. Stel je nuttigt jouw laatste maaltijd voor het slapen om 20 uur (bakje kwark ofzo) en je ontbijt normaliter om 08 uur ‘s ochtends. Dan zit er 12 uur tussen deze twee maaltijden. Denk je dat in deze 12 uur het lichaam zich van alle koolhydraten in het lijf ontdoet? Ervan uitgaande dat je gewoon koolhydraten eet en jouw lijf een voorraad heeft van 400-500 gram. En dat het lichaam dat doet in de 12 uur waarin er praktisch geen energie gevraagd wordt? Voor het geval je nog twijfelt; nee, je lichaam heeft na een nachtje slapen nog meer dan genoeg suikers in het lijf. Dus tijdens het sporten op nuchtere maag verbrand je nog steeds vetten én koolhydraten.

Maar, ik geef toe, als je na het ontbijt gaat sporten dan verbrand je op dat moment wel minder energie uit de voorraad (glycogeen- en vetvoorraad van het lichaam). Je verbrandt dan meer energie van jouw gegeten ontbijtje. Mja, de kcal van jouw ontbijtje komen toch binnen. Of je ze nu vóór of na je training nuttigt. Per saldo verbruik je evenveel energie voor exact dezelfde inspanning of je nu ontbijt of niet. Eindstand is daarom hetzelfde.

Juist minder afvallen door trainen op nuchtere maag?

Je leest het goed, in theorie kan trainen op nuchtere maag zorgen voor minder vetverlies. Ik benadruk ‘in theorie’. Er zijn namelijk twee theorieën waardoor je juist minder gewicht zult verliezen.

Theorie 1 – je traint minder hard

Stel je eet exact 20.000 kcal in de week. Of je nu traint op nuchtere maag of niet. De meeste mensen voelen zich energieker na het ontbijt, in plaats van daarvoor. Je hebt enerzijds voor je mentale gesteldheid iets van voeding in je systeem en anderzijds halen je darmen letterlijk energie uit het ontbijt. De kans is groter dat je hierdoor intensiever traint dan op een nuchtere maag. Zou je door het trainen op nuchtere maag, juist om die reden, minder energie verbranden tijdens je workout, dan verlies ja aan het einde van de week dus minder gewicht.

Theorie 2 – je ontbijt meer

Wanneer heb je meer zin in eten: als je honger hebt of geen honger? Na het sporten of vóór het sporten? Je lichaam vraagt om energie als je net een flinke workout achter de rug hebt. Als je in reactie hierop een groter ontbijt nuttigt (een ontbijt met meer kcal) in vergelijking als je voor je training zou ontbijten… dan werkt zo’n nuchtere maag workout dus averechts.

Hoe je juist meer kunt afvallen door te sporten voor het ontbijt

Je hoort me niet zeggen dat ik tegen het trainen op nuchtere maag ben. Integendeel. Dit doe ik zelf regelmatig. Het is zelfs een hele nuttige ‘tactiek’ om af te vallen. De vorige vraag ging over intermittent fasting. Simpel gezegd betekent dat je minder uur per dag ‘mag’ eten. Als je pas om 12 uur, of later, wilt beginnen met eten is sporten op nuchtere maag een superefficiënte invulling van je tijd. In plaats van dat je anderhalf uur bezig bent met honger, ben je anderhalf uur aan het sporten. Voor je het weet is het 12 uur en heb je het ontbijt daadwerkelijk overgeslagen. Als je de kcal die je bespaart door niet te ontbijten nergens compenseert (door een snack tussendoor bijvoorbeeld), dan bouw je een mooi calorietekort op aan het einde van de week. Resultaat: een strakker lijf in de spiegel!

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.