De twaalfde vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: is intermittent fasting effectief om af te vallen? Sterker nog, is intermittent fasting effectiever om gewicht te verliezen dan ‘gewoon’ diëten? Dat bespreken Koen en ik in 60 seconden in onderstaande video. Lees ook het artikel daaronder, want daar gaan we iets dieper in op diëten en afvallen.
Wat is intermittent fasting?
Ik gok dat de term intermittent fasting inmiddels bekend is bij iedereen die wel eens onderzoek gedaan heeft naar ‘het beste dieet’. Spoiler: er bestaat geen universeel beste dieet. In het kort, voordat intermittent fasting de ‘sexy’ dieetterm voor minder uren eten was, noemden onderzoekers deze manier van eten gewoon time restricted feeding of time restricted eating. In plaats van dat je om 8 uur begint met je ontbijt en om 22 uur net voor het slapen de dag eindigt met een bakje kwark ,eet je met intermittent fasting bijvoorbeeld van 07 uur tot 19 uur. Of nog strenger van 12 uur tot 18 uur. Noem een willekeurige start- en eindtijd van je consumptieperiode en je kunt zeggen dat je aan intermittent fasting doet. Er bestaan dus geen vaste begin- en eindtijden. Het doel van IF (ik kort het vanaf nu af) is om minder uren per dag voeding in je mond te proppen.
Voordelen van intermittent fasting – afvallen en insuline
Denk hierboven niet dat ik sceptisch ben over IF, integendeel. Ik denk dat intermittent fasting een effectieve manier is om af te vallen, maar niet effectiever is dan ‘gewoon’ minder eten. Het doel van IF is de actieve speeltijd om te kunnen eten te verlagen. Daardoor heb je in theorie, ik herhaal in theorie, minder kans om teveel te eten. Als het je in de praktijk lukt om met honger om te gaan, bijvoorbeeld als je pas om 12 uur begint met eten en je ontbijt hebt overgeslagen, dan heb je een grote kans op succes. Als je om 12 uur naast je lunch ook je overgeslagen ontbijt wegwerkt, schiet je er natuurlijk niets mee op. Lang verhaal kort: consumeer je door IF minder calorieën? Dan is het een effectieve manier voor jou om af te vallen.
Een andere gedachte achter IF is dat je gedurende de dag minder insuline pieken hebt en langer in een status van vasten (in plaats van verteren of eten) verkeerd. Simpel gezegd betekent dat je meer tijd hebt om vetten en suikers te verbranden, aangezien je een langere periode geen eten in je maag en darmen hebt die verteerd worden. Per saldo gaat het voor afvallen nog steeds om het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en verbrandt. Of je nu 3 keer 1 ei eet of in 1 keer 3 eieren, je darmen moeten nog steeds dezelfde hoeveelheid eieren verteren.
Intermittent fasting versus ‘gewoon’ diëten
Ik vind het erg, en ik doe het zelf, dat ik het woord gewoon tussen aanhalingstekens moet zetten om een gewoon dieet uit te leggen. Voor mij is de definitie van dieet simpelweg minder calorieën binnenkrijgen dan die je op een dag verbruikt. Of jij dat nu doet met 8 maaltijdjes, in 8 uur eten of in 16 uur, mij maakt het niet uit (en je lichaam ook niet). Stel je eet per dag 1 bak kwark met granola, 6 boterhammen met pindakaas, 3 eieren, een groot bord groenten met een moot gebakken vis, 2 crackers met hagelslag, een banaan en een appel. Hoe jij dit wegwerkt op een dag maakt jouw verwerkingsmachine niet uit. Jij moet gewoon de strategie kiezen waarmee jij het makkelijkste de dag door komt, zonder te smokkelen. Kun je goed je ontbijt overslaan? Prima, kies daarvoor. Lukt het jou om geen tussendoortjes te pakken. Goed bezig, misschien is dit jouw manier. Geen koolhydraten bij het avond eten jouw ding? Dan eet je daar toch geen koolhydraten. Intermittent fasting is één van de 8 miljoen ‘dieetadviezen’ (bewust tussen aanhalingstekens gezet). Werkt dat voor jou? Dan is het jouw ding! Maar niet per se die van een ander…
Overzicht van de meest gestelde fitness vragen
Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.