Ik hou niet van opmerkingen als “80% van je resultaat begint in de keuken”, want dat is gewoon niet waar. Er zijn in mijn ogen drie hoofdelementen voor een succesvol resultaat: trainingsplan, voedingsplan en jouw inzet. Zonder een van deze drie is succes boeken nagenoeg onmogelijk dus alles is even belangrijk. Echter, jouw voedingsschema (mits je jezelf eraan houdt = inzet) bepaalt wel de doelstelling van je trainingsschema. Of beter gezegd: de uitkomst van jouw trainingsschema.

Soorten trainingsschema’s

Er zijn ongelooflijk veel trainingsschema’s, zoals je bijvoorbeeld kunt zien op onze trainingsschema’s pagina. Voor het doel van dit artikel kiezen we 4 hoofddoelen. Trainen voor spiermassa, kracht, afvallen en werkcapaciteit (spieruithoudingsvermogen). Trainen voor spiermassa en kracht lijkt gedeeltelijk op elkaar, namelijk zware gewichten, minder herhalingen en relatief veel rust. En afvallen en werkcapaciteit lijken ook op elkaar omdat hier over het algemeen gewerkt wordt met langere circuits en minder rust. De nadruk ligt meer op energie verbruiken.

Nu denk je misschien dat als je een schema hebt voor een van deze doelstellingen, het wel goed komt als je voldoende inzet toont. Je kunt toch niet zwaarder worden van een afvalschema? Of afvallen als je traint met een spiermassa schema? Let maar op, de kracht van jouw voedingsschema is sterker dan je denkt.

Soorten voedingsschema’s

Als we alle soorten voedingsschema’s op een berg gooien, en daarmee bedoel ik alle voedingsplannen van keto tot vegan en van intermittent fasting tot 8 maaltijden per dag, kunnen we deze schema’s onderverdelen in drie categorieën.

  1. voedingsschema om op gewicht te blijven
  2. schema’s om lichter te worden
  3. schema’s om zwaarder te worden

Oftewel, je hebt voedingsschema’s die precies hetzelfde aantal calorieën voorschrijft als dat je op een dag verbruikt. Je hebt schema’s waarbij je minder calorieën nuttigt dan dat je verbruikt en natuurlijk schema’s waar meer energie binnenkomt dan dat eruit gaat. Ongeacht de samenstellingen van de voedingsbronnen op je bord, je voedingsschema valt in één van deze categorieën. Punt. Voor het gemak van het artikel gaan we verder met categorieën 2 en 3 (afvallen en aankomen).

Trainingsplan afhankelijk van voedingsschema

Hopelijk voel je de conclusie al aankomen. Wat levert de volgende combinatie op?

  • trainen voor spiermassa in combinatie met een voedingsschema voor minder energie-inname dan dat je verbruikt (schema om gewicht te verliezen)?

Hoe hard jij ook aan de gewichten trekt en hoe goed je jezelf ook aan de 2 minuten rust houdt, zwaarder zul je niet worden. Als je geen super beginner bent, bouw je zeker geen extra spiermassa op. Het lichaam probeert als het te weinig energie binnenkrijgt vooral hetzelfde te blijven en probeert (uiteindelijk) energie te besparen. Bovendien, jouw spieren kosten energie. Je kunt zelf wel invullen wat er uiteindelijk met jouw spiermassa gebeurt… (die neemt af). Oftewel, zit je in een negatieve energie status (afvaldieet) dan bouw je ondanks jouw op spiergroei gerichte trainingsschema geen spiermassa op. Zonder extra spiermassa wordt je, behalve als je beginner bent, ook niet sterker.

Het omgekeerde is ook waar: als je een trainingsschema gericht hebt op afvallen en je eet iedere dag 500 calorieën boven je onderhoudsenergiebehoefte (het aantal kcal om precies op gewicht te blijven) dan word je natuurlijk gewoon zwaarder. Of platter gezegd: dikker (ik vond deze zin te leuk/slecht om weg te laten, sorry!).

trainingsschema

Trainen voor werkcapaciteit

In bovenstaande voorbeelden heb je gezien hoe belangrijk jouw voedingsplan is om het trainingsdoel van jouw trainingsschema te verwezenlijken. Als je een betere spierconditie wilt hebben denk je misschien dat dit minder uitmaakt. Niets is minder waar, juist dan is voeding belangrijk. Daarover meer in een volgend artikel.

Conclusie – voedingsschema bepaalt resultaat trainingsschema

Voeding is essentieel om jouw trainingsdoel te verwezenlijken. Geef nooit zomaar het trainingsschema de schuld als je geen resultaat hebt. Controleer eerst je voedingsplan, daarna jouw inzet en als dat in orde is dan pas jouw trainingsschema. Kortom, jouw voedingsschema bepaalt het resultaat van jouw trainingsschema.