De drieëndertigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: zijn ingevroren voedingsmiddelen net zo gezond als verse? Voorbeeld: is ‘verse’ spinazie gezonder dan de spinazie uit het vriesvak? Vraag jezelf ook af wat de precieze definitie is van vers. Verse groenten zijn volgens mij…

Laten we het eerst over “vers” in de zin van verse vis hebben

Het woordje vers wordt volgens mij standaard aan ieder product toegevoegd. Verse aardbeien, verse vis, verse broodjes. En ons brein denkt meteen, dat moet gezonder en lekkerder zijn dan aardbeien, vis of broodjes. Nu ben ik even op onderzoek uit gegaan en wat blijkt? Het woord vers wordt nauwelijks beschermd door de Warenwet en het ligt niet vast wat vers precies betekent. Het zegt niets over de houdbaarheidsdatum, over het aantal voedingsstoffen, over niks eigenlijk. Wist je dat ‘verse vis‘ vaak eerst ingevroren is geweest? Jouw zalm wordt ‘gevangen’ in Noorwegen, daar meteen ingevroren, op het gemakje met het transport naar Nederland, daarna ontdooid en in de supermarkt gelegd als ‘verse zalm’. Is die zalm dan verser en gezonder dan de ingevroren variant die je thuis pas ontdooid?

Lees ook: zorgt warm water met citroen dat je sneller vet afvalt?

Verse groenten vs groenten uit de diepvries

Waarom leg je voedingswaren in de diepvries? Om ze (veel) langer te kunnen bewaren. Het duurt langer voordat je spinazie bederft als je deze in de diepvries bewaart dan in de koelkast. En in de koelkast blijft je spinazie langer goed dan wanneer je hem op kamertemperatuur bewaart. In groenten (en andere voedingsmiddelen) zitten enzymen die de groenten langzaam laten bederven. De enzymen werken het langzaamst in een zo koel mogelijke omgeving. Ook is niet ieder product even lang houdbaar in de vriezer. Groenten kort koken en daarna met koud water afspoelen, voordat je ze invriest, houdt ze langer goed dan direct invriezen. Bovendien is niet iedere groente even geschikt om in te vriezen. Een zeer waterrijke komkommer komt niet zo heel lekker uit de diepvries bijvoorbeeld.

Ervan uitgaande dat producenten weten hoe ze groenten het beste kunnen invriezen is deze (nagenoeg) even gezond en soms zelfs gezonder dan ‘verse’ producten (zie het vis voorbeeld). En met gezond bedoel ik voor het gemak het aantal voedingsstoffen in het product. Spinazie wordt ingevroren als ie nog mooi groen is en niet nadat deze in 2 weken tijd donkerbruin is geworden. Kortom, die spinazie gaat (voorgekookt) ‘vers’ de diepvries in. Wel geldt dat jouw spinazie na 12 maanden in de diepvries iets minder vers is (en wat voedingsstoffen heeft verloren) dan wanneer deze erin gaat. Mja, jouw verse spinazie is na 5 dagen ook minder vers. Je moet wel appels met appels blijven vergelijken.

Verse groenten en fruit vs diepvries – wat is lekkerder en goedkoper?

Smaak is persoonlijk en prijs een gegeven. Zo vind ik zelf mango uit de diepvries lekkerder en makkelijker dan ‘verse’ mango. Ik hoef de mango niet te schillen, heb geen last van het ‘harde middenstuk’ tijdens het snijden en uit de diepvries vind ik de mango zelfs zoeter. Bovendien is volgens mij bijna ieder voedingsmiddel uit de diepvries (veel) goedkoper dan de ‘verse variant’. In deze tijd is dat vaak ook een goede reden om in de diepvries te kijken. Alhoewel… alle euro’s die ik daar bespaar geef ik uit aan peren- en sinasijsjes. Want die liggen in het koelvak daarnaast.

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.