De eenendertigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: kom je sneller aan als je in de avond eet? Met andere woorden, bouw je meer vet op als je na het avondeten een bakje yoghurt met een banaan eet in plaats van in de middag? Hetzelfde geldt voor de stukjes chocolade vóór het slapen gaan in plaats van ‘s middags bij de koffie.

Kom je sneller aan als je in de avond eet? Nee!

Stel je hebt 3 maaltijden en 2 snacks op je menu van maandag staan. Of je deze nu vóór 18.00 uur naar binnen werkt of de laatste maaltijd om 22.00 uur pakt, voor de weegschaal maakt het niet uit. Je krijgt namelijk exact dezelfde hoeveelheid bouwstenen en energie binnen. Iedere maaltijd passeert je maag en darmen en die halen alle bruikbare bouwstenen eruit. Het is niet zo dat je darmen ‘s avonds op de een of andere manier (veel) meer energie uit je maaltijd kunnen halen. Ook kun je vanuit het energieverbruik-oogpunt niet redeneren dat je na 22 uur een maaltijd niet meer verbruikt in de vorm van beweging. Slapen kost ook energie en de dag erop beweeg je ook weer. Als je op een dag niet minder gaat bewegen door ‘s avonds laat te eten is het onmogelijk om van een laat eetmoment zwaarder te worden. Maar…

Pas op voor honger

Maar… pas op voor honger. In bovenstaande paragraaf blijft het energieverbruik en energie-inname volledig gelijk. In de praktijk spelen andere factoren een rol op vooral de energieconsumptie. Als je ‘s avonds laat van het werk thuis komt én geen zin meer hebt om te koken, kun je zomaar een dikke pizza in de oven gooien in plaats van de geplande groente met kip. Hetzelfde geldt voor een laatste eetmoment om 18 uur. Stel je krijgt ‘s avonds alsnog honger en besluit die te stillen met een extra snack. Dan krijg je gewoon een hele snack aan extra calorieën binnen. Het is niet de extra snack die de stijging op de weegschaal veroorzaakt, maar het totaal aantal kcal van die dag. Kortom, timing is ruim ondergeschikt aan totaal aantal calorieën.

Bewijsvoering uit mijn eigen leven – de snackjes ‘s avonds zijn calorierijker dan overdag

Deze is denk ik herkenbaar, overdag pak je sneller een appel en ‘s avonds (voor de tv) eerder chocolade, nootjes, koekjes, ijsje, et cetera. Het aantal kcal van de een late avond snack is 9 van de 10 keer hoger dan een tussendoortje overdag. Ook al plan je ‘s avonds wortels en komkommer te eten, als je huisgenoot een zak chips openscheurt is het moeilijk jezelf aan je voornemen te houden. We zijn allemaal mensen. Ook dan ligt het hogere getal op de weegschaal niet aan de timing van ‘s avonds eten, maar aan de veelvoud van kcal in de ‘lekkere’ dingen in vergelijking met rauwkost of fruit.

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.