De veertiende vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: hoeveel dagen duurt het voordat ik resultaat zie van mijn fitness inspanningen? Met andere woorden, wanneer zie je vetverlies in de spiegel? Of hoe snel groeien jouw spieren? Je kunt fitness resultaat natuurlijk ook meten in krachttoename, een betere conditie of een hogere snelheid. Iedere doelstelling kent zijn eigen groeicurve.

Wanneer zie je spiergroei resultaat in de spiegel?

Wanneer zie je duidelijk wanneer jouw spieren zijn gegroeid? In feite direct na de training. Als je voor en na een spiermassa training (lees hier alles over spiergroei) een foto maakt zie je grootse verschillen. De spiegel na de training is een stuk enthousiaster over jou! Dat komt simpelweg omdat er nog wat extra bloedtoevoer is naar de in actie gekomen spiermassa. Kijk je een paar uur later nogmaals in de spiegel, dan verdwijnt de lach van je gezicht.

Ook de dagen daarna, als je spierpijn hebt, zijn je spieren iets groter dan voorheen. Dat komt door de kleine ontstekingsreacties en het bijbehorende extra vocht. Voor de looks prima, maar het is geen ‘echt’ resultaat. Maar wanneer zie je dan wel duidelijke verschillen? Dat is voor iedereen persoonlijk. Zelf kan ik met zekerheid zeggen dat als iemand 5 kilo zwaarder is, ik dit wel raad. Als iemand 1 kilo zwaarder is geworden, zie je dat niet per se. Ben je superdroog? Dan zie je de kilo’s extra spiermassa sneller. Maak iedere maand een foto van jezelf en noteer daar het lichaamsgewicht bij. Zo kom je er zelf achter wanneer jij duidelijk resultaat ziet.

Wanneer zie je duidelijk dat je bent afgevallen?

Resultaat zien op de weegschaal of in de spiegel is een groot verschil. Een kilo vet afvallen kost ruim 7000 kcal. Een flinke hoeveelheid. Voor elke afgevallen kilo op de weegschaal mag je jezelf dus echt een high five geven! Maar zie je die kilo ook in de spiegel? Meestal niet. Hoe meer vet je hebt, hoe moeilijker je een kilo zichtbaar in de spiegel ziet. Ook hier hanteer ik persoonlijk de “5 kilo regel”. Als je 5 kilo bent afgevallen dan zie jij dat duidelijk in de spiegel en dan zien anderen het ook duidelijk. Het gaat erom hoe je jezelf voelt. Als je doelstelling afvallen is, vier dan iedere kleine mijlpaal! Vanzelf kom je bij het gewenste ‘eindplaatje’.

Resultaat of de weg naar resultaat

Het is misschien een cliché, maar de weg naar de top is net zo mooi als de top. Ongeacht wat je doelstelling is, geniet ook van de weg naar het behalen daarvan. Iedere prestatie is er een om te vieren. Is je doelstelling om 100 kilo te bankdrukken en zit je nu op 60? Vier ook de 65, 70, 75, etc mijlpalen! Zoals een goede vriend van me altijd zegt: het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. (dit is tevens een test voor hem om te checken of hij mijn artikelen wel leest… haha)

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.