De zevenentwintigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: zorgt afwisseling van oefeningen en schema’s voor meer resultaat? Klinkt plausibel, maar is het dat ook?

In theorie niet (voor spiergroei)

Op het platform zie je veel schema’s voor 6 weken. Echter, er zijn meerdere onderzoeken (zie mijn boek voor het volledige overzicht) die aantonen dat een schema langer volgen, veel effectiever is voor spiergroei. Door het repeated bout effect heb je namelijk steeds minder spierpijn en hou je meer eiwitten over om nieuwe spiermassa op te bouwen. Je lichaam went letterlijk aan een schema en dat is alleen maar positief. Je spieren ‘laten schrikken’ zorgt voor meer spierpijn en daardoor minder spiergroei.

Afwisseling van oefeningen en schema’s in praktijk vaak wél effectiever

Ongeacht doelstelling en theorie, loont wisselen van schema’s en oefeningen in de praktijk vaak wel. Nieuwe prikkels zijn voor je spieren misschien niet beter, maar voor je hersenen wel. Iedere set valt of staat bij een goede inzet. Om naar de gym te gaan moet je gemotiveerd zijn. Vaak neemt je zin en motivatie om hard te trainen toe door (kleine) variaties. Iedere training, uitgezonderd van crossfit-like workouts, iets anders doen is niet zo effectief. Aan de andere kant is het moeilijk om 10 weken gemotiveerd te blijven als je steeds hetzelfde moet doen. Daarom zou ik voor een gulden middenweg kiezen. Doe schema’s van 4-6 weken en stap daarna over op een (iets) ander schema.

Vind de beste fitness workout schema’s op de nieuwste fitness innovatie: Serious Fitness Lab.

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.