De tweeëndertigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: werken fatburners? Met andere woorden: verlies je sneller vet als je een fatburner pakt? Aan de naam van het supplement zal het niet liggen. Maar hoe activeert een fatburner jouw vet om sneller te verbranden? Daar geven we in deze video en artikel antwoord op.

Lees hier alles over creatine monohydraat – van spieropbouw tot afvallen en veiligheid.

Wat zit er in fatburners?

Als je Googled op fatburners en over de teksten als “meest krachtige fatburner op de markt”, “sterkste formule op de markt”, “ben jij klaar voor onmogelijke resultaten”, zie je dat er in een fatburner voornamelijk cafeïne en groene thee-extract zit. Soms heet een potje met cafeïne pre-workout en nu heet zo’n potje fatburner. Lees hier de complete wetenschappelijke reviews over respectievelijk cafeïne en pre workout. Kort samengevat: cafeïne in (zeer) hoge dosering (vanaf ongeveer 300 mg) heeft marginale effecten op je training. Je bent iets alerter, hebt een iets hogere focus en je hebt misschien een iets sterkere spiercontractie. Als het in pre workout zit lees je teksten als “een effectievere training” of “meer spiergroei” en zit het in een fatburner, dan doet het wonderen voor afvallen. Zonder, dat er staat hoe dat dan precies werkt. Als je het mij vraagt is dit op zijn minst opmerkelijk. Nou ja, opmerkelijk eigenlijk ook niet. Het is gewoon verdomd goeie marketing! De omschrijving vermeldt precies wat jij wilt horen!

Lees ook: snel cholesterol verlagen door voeding en beweging.

Val je sneller af door een fatburner? Nee, niet echt.

Wanneer je op zoek gaat naar wetenschappelijke onderzoeken over fatburners en het effect op afvallen kom je niet zo ver. Als je zoekt naar de invloed van cafeïne op je dagelijkse metabolisme vind je kleine effecten. Als je zelden cafeïne pakt en geen overgewicht hebt, kan een kopje koffie omgerekend zorgen voor zo’n 15-20 kcal extra energieverbuik. Echter, als je regelmatig cafeïne (in bijvoorbeeld de vorm van koffie) tot je neemt, dan verdampt dit effect grotendeels. Helaas is de werking van cafeïne (fatburner) op het metabolisme voor obese personen verwaarloosbaar. Cafeïne beïnvloedt de productie van bepaalde hormonen en signaalstoffen, waaronder adrenaline, met als doel de vetcellen aan te zetten tot het afbreken van vet. Als je overgewicht hebt, zijn deze informatiestromen (hormonen en signaalstoffen) verstoord en ik vermoed dat daarom cafeïne minder effect heeft op het metabolisme. Pak je iedere dag een fatburner, een cafeïnepilletje eigenlijk, dan raak je snel gewend en zal het metabolisme-verhogend effect nihil zijn.

Train je harder, vaker of langer door een fatburner? Dan werkt ie wel!

De subtitel – train je harder, vaker of langer door een fatburner? Dan werkt ie wel! – zegt eigenlijk genoeg. Zorgt de cafeïne shot dat je naar de gym gaat of de mountainbike pakt in plaats van dat je languit op de bank plaatsneemt? Of sta je 10 minuten langer op de loopband omdat je denkt dat de fatburner extra vetweefsel verbrandt? Dan werkt die fatburner hartstikke goed! Dan val je zeker meer af en verlies je ook meer vet. Als er, naast medische ingrepen (bijvoorbeeld maagverkleining en vet-wegzuigen) iets bestond waarmee jouw vet als sneeuw voor de zon zou verdwijnen, dan was de uitvinder daarvan de rijkste man/vrouw op aarde. Bovendien zou dan niemand dit artikel over fatburners lezen, want dan was dat placebo pilletje niet nodig.

Lees ook: Is koffie goed of slecht voor je prestaties in de gym en je herstel?

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.

Lees ook: buikvet verliezen als 50 plusser – 7 tips voor mannen en vrouwen