De vijftiende vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: weegt een kilo spieren meer dan een kilo vet? Of weegt een kilo spieren meer dan een kilo veren? Of water? Of goud? Één kilo is één kilo. Waar de verwarring vandaan komt, vertellen we je in onderstaande video.

Weegt een kilo spieren meer dan een kilo vet?

Een kilo is een kilo. Een kilo spieren weegt dus evenveel als een kilo vet. Echter, de ruimte die een kilo spiermassa en een kilo vet in beslag nemen verschilt wel. Spiermassa kun je voor een duidelijke beeldspraak vergelijken met goud en vet met veren. Een kilo goud kun je met gemak in je hand vasthouden. Ik heb het even voor je opgezocht: een kilo goud kan een omvang hebben van 8 cm bij 4 cm en is daarbij nog geen 2 cm hoog. Denk nu aan een kussen gevuld met veren. Je hebt wel twee handen nodig om deze goed vast te houden. Hetzelfde geld voor jouw spiermassa en vetmassa. Spieren nemen minder ruimte in (en heeft dus een zogenaamde hogere massadichtheid) dan vet.

Het goede nieuws is dat je een verloren kilo vet sneller ziet

Om met een positieve noot te eindigen, als je een kilo vet afvalt zie je dat eerder in de spiegel terug dan het verliezen van een kilo spiermassa. Even los van het feit of dat laatste gewenst is.

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag. Ben je na het zien van de video of een kilo spieren meer weegt dan een kilo vet bang dat je een ‘domme vraag’ stelt? Niet doen. Die bestaan niet, echt niet!