De vierentwintigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: verbrand je vet op je buik met buikspieroefeningen? Een vraag waar de tel sell buikspierproducten al sinds jaar en dag volmondig ‘ja’ op antwoorden. Maar ik heb geleerd, dat alles wat je op tel sell ziet niet moet geloven. En dat bewijst ook nu zijn gelijk. Je kunt namelijk niet plaatselijk vetmassa verbranden, ook niet op je buik. Nou ja, misschien een heel klein beetje. De energie voor die oefening moet ergens vandaan komen…

Plaatselijk vet verbranden door buikspieroefeningen?

Om het nooit meer te vergeten herhaal ik graag het antwoord uit de inleiding. Buikspieroefeningen zorgen niet voor meer vetverbranding rondom je middel. Voor iedere herhaling van een buikspieroefening is energie nodig, net zoals iedere beweging energie kost. Echter, je lichaam bepaalt zelf waar deze energie vandaan komt. De energie voor jouw buikspieroefening kan bijvoorbeeld uit de glycogeenvoorraad (glucose in je spieren) van je buikspieren komen, of via het bloed uit de vetvoorraad van je nek. Je heb nul invloed waar de energie vandaan komt. Je krijgt dus geen dunnere middel door buikspieroefeningen. Kortom, buikvet verdwijnt niet door enkel buikspieroefeningen.

Lees ook: buikvet kwijtraken als je 50 plus bent – 7 tips voor mannen en vrouwen.

Meer vetverlies door squats dan door sit ups

Het lichaam spreekt zijn energiereserves pas aan bij een tekort aan energie. Die krijg je door minder energie binnen te krijgen dan je verbruikt. Dat kan door enerzijds minder te smikkelen en anderzijds door meer te bewegen. Als je dan mag kiezen uit squats of sit ups, kies dan voor squats. Een diepe kniebuiging vergt veel meer energie dan een sit up. Als je buikvet wilt verliezen moet je dus verder kijken dan jouw buikspieroefeningen.

Verbrand je vet op je buik met buikspieroefeningen?

Nee, je verbrand geen/nauwelijks vet op je buik met buikspieroefeningen. En nu zul je het nooit meer vergeten.

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.