De zeventiende vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: kun je het beste cardio voor of na de krachttraining doen? In deze video beantwoorden we eigenlijk twee vragen. Kun je het beste cardio voor of na de krachttraining doen als je doelstelling vet verliezen is (en spiermassa behouden)? En, wat is het effect van de twee volgorden: cardio eerst of krachttraining eerst?

Lees ook: waarom afvallen en op gewicht blijven moeilijk is. In het bijzonder voor mensen met overgewicht.

Waarom cardio eerst? Of waarom krachttraining eerst?

Voor iedere training geldt, je hebt meer energie in je spieren vóór dan na de training. Je bent daarom het sterkst tijdens je eerste oefening. Begin daarom altijd met je hoogste prioriteit. Wil je sterker worden? Begin dan met een krachtoefening. Wil je sneller kunnen rennen? Begin dan met rennen? Wil je langer op een hoog tempo fietsen? Begin met fietsen. Alleen leniger worden kun je misschien beter na de training doen, aangezien je dan warm bent. Is spieropbouw belangrijker dan conditie? Begin dan met krachttraining. In de volgende paragraaf lees je wat je het ‘beste’ kunt doen voor afvallen.

Cardio het beste vóór krachttraining voor vetverlies?

Cardio werkt effectiever dan krachttraining voor afvallen. Je verbrandt immers meer calorieën met 30 minuten hardlopen, dan met 30 minuten krachttraining (uitgezonderd 30 minuten non stop circuit training). Zou je om die reden beter kunnen beginnen met cardio voor vetverlies? In theorie, ja. In de praktijk zou dit niet mijn (ik herhaal niet mijn) keuze zijn. Als je eerst x-minuten cardio doet voordat je aan de krachtoefeningen begint, neemt de zogenaamde groeiprikkel af. Je hebt immers minder energie in het lijf. Je kunt je spieren hierdoor iets minder fanatiek overtuigen dat je blij met ze bent. En om tijdens het afvallen zoveel mogelijk spiermassa te behouden, moet je die spieren het gevoel van belangrijk zijn geven. Je spieren zijn VIPs en VIPs train je als eerste. Ook als dit ten koste gaat van een paar minuten minder kunnen cardioën na je training.

Luister ook: Podcast #003 – Serieus over afvallen (en hier de Spotify en Youtube links)

Conclusie: prioriteit eerst. Geen prioriteit, dan enigszins vrije voorkeur

Voor een sportieve doelstelling (kracht, spiermassa opbouwen, snelheid, conditie) begin je het slimste met je hoofddoelstelling. Wil je afvallen (en zoveel mogelijk spiermassa behouden) dan begin je mijn inziens het beste met krachttraining. Echter, volgens verschillende onderzoeken maakt de volgorde in praktijk niet gek veel uit. Kortom, je mag in dat geval beginnen met wat je het fijnst vindt. Echter, doe je vanwege ‘zin’ of tijdsgebrek minder krachtoefeningen dan gepland, als je begonnen bent met cardio, dan werkt beginnen met cardio natuurlijk minder effectief.

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.