De eenentwintigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: Hoe gespierd kun je worden? Waar ligt het spiergroei plafond? Een beginnende bodybuilder, mits hij/zij effectief traint en eet, zie je groeien als kool. Een zeer gevorderde krachtsporter is daarentegen blij met een kilo spiergroei per jaar. Is er ergens een groei limiet? En zo ja, kun je dat uitrekenen?

Lees ook: hoe groeien spieren – de ultieme gids voor spieropbouw.

Het spiergroei plafond ligt ergens, maar waar?

In dit artikel zijn we eigenlijk snel uitgepraat. Na iedere kilo extra spiermassa wordt het moeilijker om de volgende op te bouwen. Je groeicurve is stijl in het begin en vlakt steeds meer af. Deze curve wordt waarschijnlijk nooit helemaal horizontaal, maar wel zo goed als. Kortom, er zal in theorie altijd groei mogelijk zijn, al is het maar een paar gram. Tot de dag dat jouw leeftijd meer spiermassa zal degraderen tot poep en lucht, dan dat je kunt opbouwen. Ga op internet a.u.b. niet op zoek naar een ‘spiergroei plafond formule’, want die zitten er allemaal (rigoureus) naast. Ieder lichaam is anders. Iedereen heeft zijn eigen genenpakket.

Spiergroei college

Omdat ik geen woorden meer aan dit onderwerp hoef te spenderen, licht ik onze sterkste video serie uit. In 9 afleveringen vertel ik je alles over spiergroei aan de hand van het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei. 435 wetenschappelijke onderzoeken samengevat in Jip-en-janneketaal. Klik op de button hieronder om naar aflevering 8 te gaan. Daarin hebben we het onder meer over het spiergroei plafond, genen, leeftijd, geslacht, et cetera. Wat is de impact hiervan op jouw spiermassa?

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.