In 2016 verscheen een meta-analyse (studie van studies) over het effect van trainen tot falen versus trainen tot niet spierfalen op krachtopbouw. Hierin werden de uitkomsten van 8 onderzoeken samengevoegd en vergeleken. Nu, bijna 5 jaar later, is er een nieuwe meta-analyse verschenen. In deze periode zijn er 7 sterke onderzoeken naar de effecten van trainen tot falen of niet spierfalen op kracht en/of spiermassa bijgekomen. Met andere woorden, de nieuwste meta-analyse vergelijkt de uitkomsten van 15 onderzoeken naar trainen tot falen of niet falen op spiermassa en kracht. En daar ga we in deze review eens goed naar kijken. Het punt dat ik tevens probeer te maken is dat het (nood)zaak is om bij te blijven met de nieuwste studies. Standpunten van 5 jaar geleden kunnen wel eens achterhaald zijn, of juist sterker bevestigd.

Trainen tot falen of niet falen – meta-analyse uit 2021

In deze review kijken we uitgebreid naar de uitkomsten van de nieuwste meta-analyse naar het effect van spierfalen of niet spierfalen op kracht en spiermassa:

Grgic, J., Schoenfeld, B.J., Orazem, J., & Sabol, F. (2021) Effects of resistance training performed to repetition failure or non-failure on muscular strength and hypertrofpy: a systematic review and meta-analysis. Journal of Sports and Health Science

Als je alleen het abstract of zelfs de hele studie leest, zonder door te klikken naar afzonderlijke onderzoeken, dan kun je wel eens de ‘verkeerde’ conclusies trekken. In deze review neem ik je mee langs mogelijke valkuilen en vat ik samen wat de huidige aanbevelingen zijn voor je training. In een eerdere review hebben we het al gehad over het effect van trainen tot falen of niet falen op centrale en perifere vermoeidheid.

groot en sterk 2 trainingsschema

Nog een meta-analyse uit 2021 over trainen tot falen vs niet falen

Er is letterlijk deze maand (4 februari 2021) nog een studie van studies over trainen tot falen en niet spierfalen op kracht, spiergroei en power verschenen. Deze heb ik bewust nog niet gelezen om de uitkomsten daarvan in de nabije toekomst te vergelijken met de bevindingen van dit artikel. Ik hoop niet dat we verschillende uitkomsten tegenkomen (als het goed is zijn die er niet). En zo wel, dan hebben we een extra leuke review om de waarom achter de verschillen boven tafel te krijgen.

Wetenschappelijke reviews zijn premium content

In de inleiding schreef ik dat het belangrijk is om up to date te blijven met wetenschappelijk onderzoek. Zeker als je jouw trainings- en voedingsschema’s zo effectief mogelijk wilt schrijven. Ik besef dat het enorm veel tijd kost om dit allemaal bij te houden. Daarom doe ik dit voor je. Iedere maand krijg je updates van de meest relevante onderzoeken naar spiergroei, kracht, afvallen en voeding voor krachtsporters. In ruil voor €7,99 of €9,99 per maand krijg je bovendien toegang tot alle ruim 700 trainings- en voedingsschema’s. Natuurlijk inclusief instructievideo’s en duidelijke uitleg. Ook krijg je toegang tot ruim 600 webinars en oefeningenvideo’s en recepten speciaal voor krachtsporters. Probeer 7 dagen gratis en haal het sterkste uit jezelf!

Wat is het effectiefst voor spiergroei en kracht? Trainen tot falen of (net) niet falen?

Als je nu niet bent ingelogd houdt het artikel op. Echter, we gaan nu pas net beginnen. In deze review laat ik je zien hoe misleidend een meta-analyse kan zijn en natuurlijk het antwoord op bovenstaande vraag. Wat is het effectiefst voor spiergroei en kracht? Trainen tot falen of (net) niet falen?