De dertigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: trainen op apparaten of met losse gewichten? Wat is beter?

Bewegen is beter dan niet bewegen

Bewegen is beter dan niet bewegen. Ga jij naar de sportschool om met apparaten te trainen in plaats van een avondje serie kijken? Dan ben jij heel goed bezig. Durf je alleen naar de gym te gaan om een ‘veilig’ e-gym rondje met apparaten te doen? Dan ben je ook goed bezig! Kortom, trainen met apparaten in plaats van niet bewegen is geweldig.

Trainen op apparaten of met losse gewichten?

Een leg press en een squat zetten beide je beenspieren flink aan het werk. Je zult er snel achter komen dat je met een leg press meer gewichten verzet dan met een squat. Waarom? Je hoeft letterlijk alleen maar te duwen met je benen. De rest van je lichaam zit lekker ontspannen tegen een bankje. Is het een goede oefeningen om je beenstrekkers te versterken? Jazeker! Kun je meer uit de oefening halen als je een losse squat doet? Ook, jazeker! Tijdens een squat (met een stang in je nek) moet heel jouw lichaam gecoördineerd bewegen. Je moet je lichaam in balans houden om niet voorover, zijwaarts of naar achteren te vallen. Zowel tijdens de neergaande als opwaartse beweging. Je moet misschien wel 2 keer zoveel spieren aansturen dan tijdens een leg press. Kortom, met losse oefeningen vraag je veel meer van jouw lichaam.

Lees ook: Benen trainen met deze 12 oefeningen voor spiermassa en kracht.

Apparaten hebben hun plek

Het is moeilijk om al jouw quadriceps te trainen als je alleen maar squats en lunges maakt. De rectus femoris (een van de quadriceps spieren) groeit dan namelijk niet zo hard. Dat doet hij wel tijdens een leg extension bijvoorbeeld. En daar is een hele fijne machine – de leg extension – voor ontworpen. Heb je een blessure aan je onderrug en wil je toch roei bewegingen maken? Een zittende pulley row is een fantastische oefening. Apparaten zijn gewoon ontworpen om een specifieke spiergroep flink aan het werk te zetten. Helemaal niets mis mee dus! Gewoon lekker combineren en genieten van je training.

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.