Zit jij tijdens een training geregeld op Instagram, Facebook, Snapchat, Tiktok, of andere sociale media? Dan is het misschien tijd om daarmee te minderen, mits je geeft om je sport prestatie. Door het gebruik van sociale media schijn je minder sterk te zijn. Dit heeft alles te maken met focus. Dus als je de lijn doortrekt zul je waarschijnlijk ook minder herhalingen per set doen en loop je spiergroei mis. Als jouw sociale mediakanalen ook tijdens het uur sporten belangrijker zijn dan je gains, maakt het niet uit natuurlijk.

Waarom minder gains door sociale media?

Gisteren heb ik een paar interessante artikelen gelezen over de invloed van mentale training tijdens een krachttrainingssessie. In twee directe onderzoeken naar onder andere kracht tijdens het bankdrukken en squatten is de groep die mentale oefeningen tussen sets toepast (veel) sterker. Het scheelt soms wel 10%! Het enige wat deze groepen deden was tussen de sets een soort mentale oefening. Positieve ‘self-talk’ en vooral ‘interne inbeelding’. Interne inbeelding is een oefening die je gaat doen alvast mentaal doormaken vanuit je eigen ogen. Dus je kijkt niet van buitenaf naar jezelf, maar je ziet bijvoorbeeld echt de stang tijdens het bankdrukken zakken en omhoog gaan. Deze manier van mentale training is waarschijnlijk de effectiefste manier om jezelf een soort superfocus te geven. Of in andere woorden: de activiteit van bepaalde centrale zenuwgebieden (hersenen) gaat omhoog.

Instagram versus geen instagram

Als je tussen iedere set even op je sociale media kijkt, want misschien heb je een like. Of je bent bezig video’s te maken voor je Instagram Story, dan ben je even ‘uit’ jouw training. Iedere keer als je met je hoofd niet bij het trainen bent vermindert in jip-en-janneketaal jouw trainingsfocus. Dit gaat iedere set een beetje ten koste van jouw kracht en waarschijnlijk het aantal herhalingen dat je kunt of doet. Ik zeg bij herhalingen waarschijnlijk, omdat ik dit niet kan onderbouwen met onderzoeken. Maar als je met je hoofd bij een chatgesprek zit, zul je dat waarschijnlijk belangrijker vinden dan je trainingsset. De kans dat je net iets minder tot het gaatje gaat is groot. Minder effectieve reps per training, zorgt voor minder spierprikkels. En 1 en 1 is 2. Jouw spiergroei zal er naast je kracht onder lijden.

sociale media tijdens de training gaat ten koste van kracht en spiergroei

Ben tijdens je training bezig met je training en niet met jouw sociale media

De conclusie is dat je tijdens een training bezig moet zijn met je training voor het meeste resultaat. Ik geloof niet dat je iedere set een mentale oefening hoeft te doen, maar probeer wel bij je training te blijven. Kijk bijvoorbeeld een video van de techniek van de oefening die je doet. Bestudeer jouw training, zodat je weet wat er op het programma staat. Doe inderdaad af en toe je ogen dicht voor je trainingsset en beleef de herhalingen al voordat je ze doet. “do it, then do it”. Ben tijdens de training met jezelf bezig en niet met je sociale media. Ik zeg niet dat dit makkelijk is. Ik merk dat ik dit zelf soms ook doe. Maar ik merk ook direct dat ik een stuk liever ben voor mezelf. De training vind ik dan toch een stuk minder interessant.

Nu nog een sterk trainingsprogramma

Nu je weet dat je sterker bent zonder sociale media heb je enkel een sterk trainingsprogramma nodig. Daarmee bedoel ik niet een los schema, maar schema’s die elkaar het hele jaar opvolgen. Sterke schema’s worden nóg belangrijker voor resultaat als je wél op sociale media zit tijdens je training. Kijk daarom zeker even naar de jaarprogramma’s voor mannen en vrouwen. Als de gyms weer opengaan zet ik daar de sterkste schema’s neer om zo snel mogelijk weer in top shape te staan. Ook vind je bij de 200+ trainingsschema’s steeds een aanbeveling voor een sterk aansluitend trainingsschema. Voor slechts €7,99 per maand krijg je toegang tot alle 200+ trainingsschema’s, 500+ instructievideo’s, webinars, Q&A’s, premium artikelen en kun je gratis meedoen met de jaarprogramma’s. Probeer de eerste 7 dagen voor 1 cent om te kijken of je hiermee het sterkste uit jezelf haalt. Daarna altijd maandelijks opzegbaar, ook tijdens de proefperiode.

Train nu met een van de 23 thuis schema’s

Om nu je spiermassa, kracht, conditie en shape te onderhouden train je met een van de 23 thuis schema’s. Zie dit artikel voor een overzicht. Zie ons als het netflix voor krachtsporters, maar dan met alleen Oscar films. Je bepaalt zelf welke schema’s je kiest en zo haal je het sterkste uit jezelf.