In mijn vorige artikel over de beste herstelmethoden na een training kwam het koudwaterbad (natuurlijk) aan bod. In een ijsbad gaan zitten na een training is effectief om je perceptie van vermoeidheid te verminderen en enigszins effectief tegen DOMS. Echter, wat je ook leest in dat artikel is dat dit zéér waarschijnlijk je spiergroei remt. Regelmatig een koudwaterbad na een training is geen goed idee als spiergroei je lief is. In dit artikel pluizen we de wetenschappelijke onderzoeken over de relatie tussen een koudwaterbad en spiergroei eens goed uit. Want waarom doen atleten het dan? Zelfs atleten op het hoogste niveau.

Koudwaterbad lijkt een populair herstelmechanisme

De laatste jaren heb je ongetwijfeld meermaals (top)sporters in een ijskoud bad zien zitten. Dit zou het herstel namelijk ten goede komen. Mogelijk beter dan een actieve herstelmethode of massages. Althans dat zou je kunnen denken, want je ziet niet zo vaak filmpjes van iemand die een actieve cooling down doet. Waarschijnlijk is dat gewoon niet zo sexy om te posten. Echter, massages, actieve herstelmethoden en zelfs compressiekleding zijn effectiever in het bestrijden van DOMS (spierpijn) dan een koudwaterbad. De laatste jaren verschijnen er bovendien steeds meer onderzoeken dat ‘lekker’ in een koud bad gaan zitten negatief is voor je spiergroei.

Onderwerpen van deze review

De belangrijkste onderwerpen van deze sterke review zijn:

  • waarom heb je minder spiergroei door een koudwaterbad?
  • komt het door een lagere bloed toestroom?
  • een lagere ontstekingsreactie leidt tot een lagere eiwitsynthese?
  • kou beïnvloedt de onderliggende spiergroeimechanismen.
  • minder eiwitopname door een ijsbad?
  • waarom zitten atleten dan in een koudwaterbad?

Geen koudwaterbad meer voor jou? Word lid en lees verder

Grote wetenschappelijke reviews zijn premium content. Soms ben ik weken bezig om voldoende sterke onderzoeken te verzamelen, kopen en lezen, zodat ik van een onderwerp een sterke review kan schrijven. Deze tijd bespaar ik je graag uit in ruil voor 3 koppen koffie per maand. Lees hier een gratis review over pre workout. Word lid en krijg naast de premium content toegang tot bijna 700 trainings- en voedingsschema’s, een onbeperkte oefeningendatabase, webinars en recepten speciaal voor krachtsporters. Probeer 7 dagen gratis en daarna betaal je slechts €7,99 of €9,99 per maand. En natuurlijk altijd maandelijks opzegbaar. Geen sterke verhalen over het sterkste platform voor krachtsporters.

Vergeet niet in te loggen, want anders lijkt het of het artikel ophoudt. Integendeel, de review gaat nu pas beginnen!

minder spiergroei door een koudwaterbad