De achtentwintigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: hoe meer je zweet, hoe meer je verbrandt? Met andere woorden, wat is het mechanisme achter zweet en is inspanning een oorzaak van zweet? Zo ja, verbrand je dan ook meer energie als je meer zweet?

Meer zweten = meer verbranden, maar…

Het allerbelangrijkste in deze vergelijking ben jij. Je mag alleen met jezelf vergelijken in exact dezelfde omstandigheden. Zweet is een manier om warmte kwijt te raken. En warmte is een restproduct van de energieverbranding in jouw spieren. Hoe meer energie jouw spieren verbruiken, hoe meer warmte er vrij komt. Daar wil je lichaam vanaf. Één van de effectiefste manieren is door te zweten. Het waterlaagje dat jouw lichaam op de huid legt wordt door jouw lichaamswarmte verdampt. Op deze manier raak je overtollige lichaamswarmte op een effectieve manier kwijt. Je zult zien dat je meer gaat zweten naarmate je meer energie in eenzelfde tijdsspanne verbruikt (20 kcal per minuut geeft meer restwarmte dan 10 kcal per minuut).

Meer zweten is niet altijd meer verbranden

Zoals in de vorige paragraaf geschreven moet je alleen met jezelf vergelijken in precies dezelfde situatie. Een aantal voorbeelden waarin meer zweet niet altijd meer verbranden betekent.

  1. je loopt 30 minuten 5 km/u in een ruimte van 35 graden vs je rent 30 minuten 10 km/u in een ruimte van 15 graden. In situatie 1 zweet je veel meer dan in situatie 2, echter je overbrugt in situatie 2 een dubbel zo grote afstand. Daarvoor is beduidend meer energie nodig.
  2. Jij en je trainingsmaatje wegen even zwaar. Jullie lopen beide 5 kilometer op de loopband. Je trainingsmaatje zweet zich een otter en jij bent nog helemaal droog. Echter, jullie zullen ongeveer evenveel energie verbruikt hebben. De een zweet nu eenmaal meer dan de ander.

Zweten is niet enkel een reactie op energieverbranding. Lig je in de sauna of op het strand, dan begin je ook flink te transpireren. Je lichaam warmt namelijk door externe factoren op en probeert op dezelfde manier warmte kwijt te raken. Namelijk door te zweten. Dat zweet kost bij lange na niet zoveel energie als de zweetreactie op inspanningswarmte (door training bijvoorbeeld).

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.