De zesde vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: heb je minder spierpijn door een cooling down? Allereerst, wat is een cooling down? Na een intensieve training moet het lichaam weer terug naar zijn ruststand. Dit kun je abrupt doen door gewoon te stoppen met je training. Of geleidelijk door nog een x-aantal minuten een rustige vorm van beweging aan je training vast te plakken. Bijvoorbeeld wandelen, ‘uitfietsen’ of een aantal dynamische stretch oefeningen. Of je daarmee minder spierpijn hebt, hoor je in onderstaande video…
Minder spierpijn door een cooling down? Misschien één procent, zeker geen twee.
Spierpijn is een gevoelsmatige reactie ná een slopende training. Tijdens een intensieve training richt je namelijk schade aan je spieren aan. De zogenaamde spierschade. Hierop reageert je lichaam met een soort ontstekingsreactie en prikkelt enkele zenuwen die pijn registreren. Het doel van deze ‘pijnsensatie’ is dat jij die spieren even met rust laat. Deze worden namelijk herstelt. Vergelijk het met een toren die omringt is door een steigerwerk. Vanaf de steigers werken de vaklui aan de bouw van de toren. Zonder steiger kunnen ze de toren niet bouwen. Als ‘s nachts iemand de steiger sloopt, loopt de bouw van de toren vertraging op. Jouw spieren werken deels hetzelfde. Geef je spieren de tijd om te herstellen. Dit herstel kan tot wel 72 uur (en soms langer) in beslag nemen. Verwacht dus geen wonderen van 5-10 minuten cooling down. Wist je trouwens dat veel spierpijn nadelig is voor spiergroei?
Wat werkt dan wel tegen spierpijn? Of beter gezegd, wat zijn de beste herstelmethoden?
In een mega review, van 99 wetenschappelijke onderzoeken, vat ik het effect van alle herstelmethoden voor je samen. Hoe effectief is een ijsbad? Een massage? Foam rolling? Lichte oefeningen met veel reps? Dat lees je in de mega sterke herstel review. En ik verklap je alvast, dat geen van deze methoden op kan tegen in de video genoemde top 3!