De zesentwintigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: een beetje sporten is goed, is vaker sporten beter? Is er een sweetspot voor sportfrequentie -en duur? Wat zijn de effecten van meer sporten en wanneer kun je beter iets minder doen? En bestaat teveel sporten?

Lees ook: Sporten met koorts, is dat slim of niet?

Sporten is top!

Dat sporten gezond is, is alom bekend. En meer bewegen is, tot op bepaalde hoogte ook gezonder. Een combinatie van een krachtsport en conditiesport is voor je lijf fantastisch. Echter, er is geen ultiem aantal dat op iedereen van toepassing is. Dat 2 beter is dan 1, geldt voor iedereen. En 3 beter dan 2 ook nog wel denk ik. Daarna kom je in een grijs gebied. Als je gewend bent om 1 keer in de week te sporten en je gaat direct naar 4, dan put je je lijf denk ik teveel uit. Echter, als je van 1, naar 2, naar 3 en dan naar 4 dagen sporten gaat. Dan is 4 dagen denk ik wel weer beter dan 3. Ik type heel vaak ‘ik denk’, aangezien er geen harde wetenschappelijke onderbouwing is of dit ook zo is. Bewegen voor gezondheid ligt namelijk aan veel meer facetten. Hoe is je herstel? Slaap je goed? Wat is je eetpatroon? Heb je stress? Et cetera. Over het algemeen is het credo exercise is medicine. En de meeste richtlijnen zeggen ook om dagelijks zeker 30 tot 45 minuten aan (lichte) fysieke activiteit te doen en dit aan te vullen met zwaardere inspanningen als sport en krachttraining. Er zijn vele voorbeelden van een geweldige beweeg agenda, hieronder deel ik er in mijn ogen een van. Let op je moet dit geleidelijk opbouwen:

  • iedere dag: minimaal 10k stappen (meer stappen is bewezen nog gezonder)
  • conditionele prikkel: 2-3 keer per week minimaal 30 minuten een duidelijk verhoogde hartslag. Bijvoorbeeld door een intensief circuit, hardlopen, mountainbiken, basketballen, voetballen, skeeleren, etc.
  • krachttraining: 2-4 keer per week. Zorg ervoor dat alle spiergroepen minimaal 1 keer per week aan bod komen en doe zoveel mogelijk oefeningen zonder machines. Probeer je benen zelfs minimaal 2 keer per week te trainen (zodat je de rest van je leven makkelijk uit de stoel komt en actief blijft).

Vergeet niet hoe belangrijk een goede nachtrust en voedingsplan is.

Begin rustig aan, bouw je trainingshoeveelheid op

Dat meer bewegen gezonder is, wil niet zeggen dat je zomaar meer kunt bewegen. Heb je nog nooit gefitnesst en start je met 5 dagen in de week, dan is dat niet zo verstandig. Ten eerste weet je lijf niet wat er gebeurd. Je doet in één keer zoveel meer dan je lichaam gewend is en dat kan hij niet aan. De kans op blessures is hoog. Maar dat is niet het enige. Als je start met 5 dagen in de week volle bak trainen, wat doe je op het moment dat je lichaam hieraan gewend is en je wilt meer progressie? Heb je tijd om iedere dag langer te trainen of een 6e of 7e trainingsdag toe te voegen? Als je naar krachttraining kijkt, moet je proberen zoveel mogelijk groeivariabelen in je mandje te houden. Groei je hard met 3 dagen trainen? Ga dan niet meteen 4 dagen trainen. Doe dat pas als je progressie met 3 dagen trainen stagneert. Als je duidelijk sterker blijft worden met 4 dagen training, ga dan nog niet naar 5. Dat komt wel. En zeker duursporten met dreunen op je gewrichten, zoals hardlopen, moet je heel geleidelijk opbouwen. Zowel qua afstand als qua frequentie. Kortom, bouw geleidelijk op naar een steeds grotere beweegweek.

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.