Als je de vorige wetenschappelijke review over eiwit timing hebt gelezen, zit je misschien net als ik met vragen. Eiwit timing heeft namelijk weinig tot geen invloed op spiergroei. Mits, je voldoende (hoogwaardige) eiwitten per dag consumeert (>1.6 gr/kg/dag) tenminste. Het leuke van onderzoek doen is dat je antwoord krijgt op één vraag en er minstens twee nieuwe vragen ontstaan. Ik vroeg me meteen af hoe het nu precies zit met die late eiwitrijke maaltijd op de avond. Want alweer 15 jaar geleden, toen ik begon met krachttraining, was dit één van de eerste adviezen die ik kreeg. Als je echt gespierd wilt worden, Sander. Drink dan iedere avond een shake met langzame eiwitten voor het slapen, of pak een bakje kwark. In een bakje kwark zitten ook langzame eiwitten. In deze review pluizen we een flinke stapel onderzoeken uit. Zijn langzame eiwitten voor het slapen effectief voor meer spiergroei, of is dit een fabel?

Overzicht review over eiwitten voor het slapen gaan

In dit artikel vatten we de belangrijkste bevindingen uit de literatuur over eiwitten voor het slapen voor spiergroei samen. Een kort overzicht van deze review:

  • Flitsende titels zetten je op een verkeerd been.
  • Het verschil tussen acute en toegepaste studies.
  • Wat zijn langzame eiwitten?
  • Zijn eiwitten voor het slapen gaan effectief voor spiergroei (acute studies).
  • Zijn eiwitten voor het slapen gaan effectief voor spiergroei (toegepaste studies).
  • Leucine, de kickstarter voor eiwit opbouw?
  • Heeft een maaltijd voor het slapen een negatief effect op jouw slaapkwaliteit?
  • Conclusie: feit én fabel
  • Toepassing in de praktijk en mijn persoonlijke gedachte.

Na het lezen van dit artikel weet je niet alleen alles over eiwitten voor het slapen. Je begrijpt ook meer van de verschillende soorten onderzoek. Kortom, een must read!

slapen en eiwitten voor herstel na een fitness training

Eiwitten voor het slapen is een premium artikel

Wetenschappelijke reviews zijn premium artikelen en alleen leesbaar voor leden. Sommige reviews kosten meer dan een week om te schrijven. Ik bespaar je graag de speurtocht door de wetenschappelijke onderzoeken in ruil voor een kleine bijdrage. Lees hier (tijdelijk) de gratis reviews over eiwit timing en over pre workout. Je krijgt bovendien toegang tot bijna 700 trainings- en voedingsschema’s, alle webinars, instructievideo’s en recepten. Probeer 7 dagen gratis. Daarna betaal je slechts €7,99 of €9,99 per maand. Natuurlijk altijd maandelijks opzegbaar, ook in de proefperiode. Haal het sterkste uit jezelf, met een klein beetje sterke hulp.