De vierendertigste vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: ga je pas na 30 minuten sporten vet verbranden? Anders gesteld; heeft cardio voor vet verbranding pas nut als je hier langer dan een half uur mee bezig bent?

Vind in onze nieuwe app 125 wetenschappelijke droog train schema’s om effectief af te vallen

Energie systemen en het vet-vat

Je lichaam bevat verschillende energie systemen. Uiteindelijk produceren deze systemen allemaal onze menselijke brandstof, namelijk ATP. ATP is voor ons wat kerosine voor een vliegtuig is. De drie energiesystemen kun je vergelijken met drie vaten met een pijpje aan de onderkant. Onderaan het pijpje drupt de ATP (energie) voor onze spieren.

De twee grote verschillen tussen de drie vaten zijn grootte en lengte van het pijpje. Het kleinste vat heeft het kortste pijpje. Dat wil zeggen dat dit vat de minste energie bevat maar deze is wel het snelste geproduceerd (hoe korter het pijpje, hoe sneller de ATP beschikbaar is). Het middelste vat is iets groter en heeft een langer pijpje. Dit is onze glycogeenvoorraad (suiker). En het allergrootste vat, met de langste pijp is onze vetvoorraad. Het duurt het langste voordat vetten ATP aan onze spieren kunnen geven.

Echter, wanneer jij begint met een activiteit, starten alle energiesystemen (alle drie de vaten) tegelijkertijd op. De eerste energie krijg je puur van het eerste vat, omdat dat pijpje het kortste is. Al snel komt volgt de ATP uit de glycogeenvoorraad (kwestie van seconden) en vlak daarna (zeg 1-2 minuten) drupt ook de eerste ATP uit de pijp van het het vet-vat. Vanaf dat moment heb je dus een actieve vet verbranding…

Lees ook: hoeveel calorieën verbrand je met krachttraining

Iedere minuut zorgt voor vet verlies, uiteindelijk

Uiteindelijk maakt het voor de vetverbranding niet zoveel uit, uit welk vat de energie komt. Na je inspanning moeten alle vaten namelijk gevuld worden. Het eerste vat, daar hoef je niets aan te doen, die vult het lichaam als het ware vanzelf. De koolhydraat-voorraad vul je met suikers uit je voeding én kunnen als het moet geproduceerd worden door de vetten in de vetvoorraad (of eiwitten). Uiteindelijk verlies je door iedere verbrandde kcal uiteindelijk vet. Dit is namelijk de grootste voorraadpost van je lichaam. Je lichaam telt niet in kcal van één enkele sportinspanning, maar in totalen. Als jij aan het einde van de week 2500 kcal hebt weggesport, ervan uitgaande dat je deze niet door meer te eten compenseert, dan zijn er 2500 kcal uit je lichaam verdwenen. Deze kcal waren namelijk nodig voor de energieverbranding. Deze kcal komen uit je glycogeen- en vetvoorraad. Die eerste is niet zo groot (zo’n 2000 kcal) en die laatste is, afhankelijk van de hoeveelheid vet, nagenoeg oneindig. Als je week in, week uit een negatieve energiebalans hebt, verlies je dus een hoop vet. Of je nu intensief sport of op een slakkentempo, een kcal is een kcal!

Lees ook: snel cholesterol verlagen door voeding en beweging.

Geen sterke verhalen over spiergroei boek

Overzicht van de meest gestelde fitness vragen

Iedere week beantwoorden Koen en ik meerdere veel gestelde fitness vragen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van alle vragen tot nu toe. Je kunt ons ook altijd mailen met een sterke vraag.