Aspecifieke rugklachten. Wat is dat precies? Want het klinkt niet heel specifiek, zoals een hernia. Bekijk hier trouwens de webinar over de hernia. Bijna geen enkele rugklacht is hernia, maar een aspecifieke rugklacht. Dat is een rugklacht waarvan de oorzaak niet helemaal duidelijk is. In 90% van alle lage rugklachten heb je te maken met een aspecifieke rugklacht. Dat wil niet zeggen dat een fysiotherapeut geen idee heeft wat die doet, alleen dat niemand precies weet hoe die pijnklacht is ontstaan. In deze webinar gaan we je nog meer vertellen over rugklachten en hoe je deze kunt oplossen. Inclusief misschien wel de sterkste houding- en beweegtips die je ooit hebt gehoord.

Aflevering 6 – aspecifieke rugklachten iets specifieker uitleggen

In deze aflevering kijk ik samen met fysiotherapeut Wouter naar aspecifieke rugklachten. Deze rugklachten zitten voornamelijk in de lage rug. En lage rugpijn vinden heel veel mensen spannend, omdat ze al snel denken aan een hernia. Dat nieuws wil je liever niet krijgen. Het goede nieuws is echter dat ruim 90% van alle lage rugklachten een aspecifieke rugklacht is. In de meeste gevallen sneller op te lossen dan een hernia. Het enige vervelende van aspecifieke rugklachten is dat niemand precies weet wat de oorzaak is. Daarom is een goede houding en een sterk beweegpatroon essentieel om deze klachten te voorkomen/minimaliseren. Wat die houding is, zie je natuurlijk in de video!

Trainingsschema’s en oefeningen bij onderrugklachten

Wouter en ik hebben een overzichtspagina gemaakt van de meest voorkomende oefeningen bij een herstelplan voor onderrug blessures, waaronder aspecifieke rugklachten. Deze oefeningen kunnen gewoon onderdeel zijn van je trainingsschema (zie hier een voorbeeld bij een spiermassa en een fitness schema). Denk aan het volgende: je kunt bij de meeste lage rugklachten veel meer wel dan niet doen. Klik op onderstaande button om naar de oefeningen pagina te gaan. Daar lees je ook hoe belangrijk een goede fysiotherapeut is bij je herstel. Ga niet zomaar zelf ‘pielen’.

Trailer voor niet-abonnees

Je kunt al onze webinars bekijken als je lid bent van het platform. Je krijgt daarbij ook direct toegang tot alle honderden trainings- en voedingsschema’s, ruim 500 instructievideo’s, sterke recepten en premium artikelen. Dit alles voor slechts €7,99 of €9,99 per maand. Probeer 7 dagen gratis en natuurlijk altijd opzegbaar, ook in de proefperiode. Haal het sterkste uit jezelf met een klein beetje sterke hulp!

Complete webinar – Aspecifieke rugklachten van A t/m Z

Onderwerpen per minuut

0.31 – wat zijn aspecifieke rugklachten en hoeveel mensen hebben het?

1.49 – we doen maar iets?

2.25 – is iedere pijn in je rug meteen een rugklacht?

3.50 – waar komt rugpijn vandaan?

5.05 – hoe kom je van de pijn af?

7.33 – leer van pijn

9.15 – oefeningen/bewegingen om pijn te verlichten/voorkomen

11.10 – hoe hou je de rugpositie het slimste bij oefeningen?

13.55 – wanneer doelspecifiek bracen en wanneer niet?

15.05 – is er een herkenbaar beweegpatroon voor mensen met aspecifieke rugklachten?

16.06 – belangrijke houding tips!

18.20 – De hamvraag: hoe sterker je core hoe minder kans op onderrug blessures?

19.00 – zie hier alle core stability oefeningen bij onderrug klachten.

Stay tuned voor aflevering 7 – heup blessures

Na 3 webinars over onderrug blessures wordt het tijd voor een nieuw gewricht, namelijk je bekken. We gaan in 2 delen kijken naar de meest voorkomende blessures van je heup. Stay tuned voor aflevering 7.