Koen, eigenaar van CK Active en een goede vriend, en ik zijn een nieuwe rubriek gestart. Namelijk de meest gestelde vragen uit de fitness. We hebben samen met een aantal andere personal trainers een lijst gemaakt van de vragen die we het vaakst gesteld krijgen. De allereerste is een klassieker: wordt afvallen moeilijker naarmate je veel afvalt? Je hoort vaak, en misschien heb je het zelf al eens ervaren, dat de eerste kilo’s sneller van het lijf vliegen dan de laatste onsjes. Komt dat door aanpassingen in je lichaam of stiekem door je eigen motivatie? In iedere video proberen we in maximaal 2.5 minuut antwoord te geven.

Lees ook: waarom afvallen en op gewicht blijven moeilijk is. In het bijzonder voor mensen met overgewicht.

Afvallen wordt lastiger als je afvalt – feit

De eerste kilo’s vliegen er sneller af dan de laatste onsjes. Afvallen wordt dus steeds een beetje lastiger. Dat komt ten eerste omdat je lichaam minder energie nodig heeft als je lichter bent. Ten tweede omdat je lichaam ook ietsie zuiniger wordt en ten derde, je lichaam gooit hormonen in de strijd. Een korte uitleg per argument en daarna de manier om het afvaltempo erin te houden.

Lees ook: warm water met citroen – helpt dat bij afvallen en is het goed voor je gezondheid?

Hoe lichter je bent, des te minder energie je verbruikt

De eerste reden dat afvallen in het begin makkelijker is dan wanneer je afgevallen bent, gaat over energieverbruik. Als je uit een stoel moet opstaan met een lichaamsgewicht van 100 kilo kost dat meer energie dan als je 60 kilo weegt. Daarom is het voor zwaardere mensen in de regel ook makkelijker afvallen (in het begin). Want iedere stap die je zet, iedere beweging die je maakt, kost gewoon meer energie. Een vuistregel is dat je per kilo zo’n 30 kcal op een dag nodig hebt. Als je 10 kilo bent afgevallen verbruikt je lichaam zo’n 200-300 kcal op een dag minder. Niet 300 kcal, want als je lichter bent zul je ongetwijfeld wat meer bewegen. Uit een stoel opstaan gaat toch makkelijker en je zit waarschijnlijk in een actievere flow.

Het lichaam wordt iets zuiniger als je afvalt

Dat het lichaam iets zuiniger wordt als je afvalt, wordt vaak als argument gegeven dat het afvallen moeilijker gaat. Voor mensen die slechts 5-10 kilo af willen vallen, is dit echter geen sterk argument. Voor die paar kilo gaat je lichaam echt niet in de zogenaamde “knijpstand”. Daarentegen, voor degenen die serieus moeten afvallen, kan het lichaam wel 5-10% efficiënter worden als er vele kilo’s (het aantal verschilt per persoon) zijn verdwenen. Het lichaam went namelijk aan een hoeveelheid vet, en is daar content mee. Vetvoorraad betekent energievoorraad. En daarmee kun je langer leven. Als het lichaam opeens heel veel vetmassa kwijt is, gaat ze de strijd met je mentaliteit aan. Jij wil afvallen of op het doelgewicht blijven en het lichaam wil weer terug naar de oude, dikkere, status. Om dat doel te bereiken probeert je lichaam met iedere kcal zuiniger om te gaan (je staat minder vaak op, wordt luier, et cetera. 100 kilo optillen kost niet ineens minder energie, hè). Dit zijn geen hoge honderdtallen aan calorieën per dag. Maar 5-10% van de gewende 3000 of 3500 kcal is toch een aantal om rekening mee te houden. Echter… in wetenschappelijke onderzoeken kom je niet hoger dan 150 kcal bezuiniging uit.

Luister ook: Podcast #003 – Serieus over afvallen (en hier de Spotify en Youtube links)

Het lichaam wil jou verleiden

Als laatste, als je afvalt probeert het lichaam jou te verleiden om meer te eten. Jouw lichaam wil niet afvallen. Jouw lichaam heeft een bepaalde energiebehoefte en probeert die target dagelijks te halen. Als jij onder die target zit gaat jouw buikje knorren. Dan gaat er een stemmetje in jou hoofd fluisteren. Dat je best wel een paar chipjes mag. En dat stemmetje weet dat het niet bij een paar chipjes blijft, maar dat zegt ie niet. Dit zijn trucjes van jouw lichaam om op gewicht te blijven. En hoe meer je afvalt, hoe hardnekkiger het lichaam de strijd aan gaat. Trap hier niet in als je wilt blijven afvallen.

Afvalsnelheid op niveau houden

Als je afvalt, heb je dus minder energie op een dag nodig. Als je op je gewenste tempo wilt afvallen kun je eigenlijk maar twee dingen doen. Of meer bewegen en/of minder eten. Iedere kilo vet is zo’n 7000-7700 kcal. Of het nu de eerste of de laatste is. Die getallen veranderen niet.