“Sander, heb je ook een trainingsschema voor ouderen?” Vanaf nu kan ik daar volmondig ja op antwoorden. Echter, toen ik de vraag kreeg, stond ik er niet bij stil dat hier ook op gezocht wordt. Want wat is een trainingsschema voor ouderen? Is dit een heel ander fitness schema? Hier heb ik even rustig over nagedacht, voordat ik aan de senioren fitness schema’s ben begonnen. In dit artikel lees je precies wat de inhoud is van trainingsschema’s voor senioren en vind je natuurlijk de links naar verschillende sterke programma’s.

Wat bepaalt een type trainingsschema?

Voordat ik je vertel over de specifieke inhoud van een trainingsschema voor ouderen, eerst even een algemener onderwerp. Wat bepaalt een type fitnessschema? En vooral wat is het verschil tussen een ‘fitness schema’ en een ‘fitness schema voor ouderen’? In mijn ogen is die er eigenlijk niet. De doelstelling van een fitness schema is om fitter, sterker, stabieler, conditioneler, mobieler en (iets) gespierder te worden (of om deze elementen zoveel mogelijk te behouden). Of je nu jong of ouder bent, een fitness schema is door iedereen te gebruiken. Dat jongeren over het algemeen sterker zijn en een betere conditie hebben, maakt niets uit. Zij kunnen een oefening gewoon met een zwaarder gewicht en met minder rust uitvoeren. Met andere woorden, het individu bepaalt de intensiteit van een programma. Maar jongeren en ouderen kunnen gewoon dezelfde oefeningen doen. Er staan dus wel 50 extra trainingsschema’s voor ‘ouderen’ op, als je zoekt op de doelstelling fitness.

wat is een trainingsschema voor ouderen?

Wat is een trainingsschema voor ouderen?

Toch begrijp ik de grote twijfel in de zoektocht naar een trainingsschema. Want als je zoekt op trainingsschema’s voor ouderen of senioren fitness schema’s, dan vind je bijna niets. Maar je valt wel in die ‘doelgroep’, volgens jezelf. Let op: je bepaalt zelf wanneer je vindt dat je in de leeftijdsgroep valt hè. Je ziet mij nergens een naamkaartje opplakken. In mijn ogen kun je ieder schema kiezen dat op het platform staat. Iets verderop in dit artikel vind je de links naar onze 3-daagse en 2-daagse trainingsschema’s. Nu vertel ik je tot in de puntjes wat wij verstaan onder een trainingsschema voor ouderen.

Lees ook: spieropbouw na je 50e: feiten en tips voor senioren.

Doelstelling en aangepaste toepassing

De eerder genoemde doelstellingen blijven hetzelfde. De senioren fitness schema’s hebben als doelstelling om kracht, spiermassa en conditie op te bouwen (of zoveel mogelijk te behouden). Daarnaast is het belangrijk om te blijven werken aan je stabiliteit en mobiliteit. Het fitness programma moet bijdragen aan een zo lang mogelijk vitaal leven. Hoe fitter je bent, des te onafhankelijker je kunt zijn. Zelfstandig opstaan, lopen, aankleden, douchen, naar de supermarkt, et cetera. Hoe eerder je begint aan fitness, des te meer je kunt opbouwen.

De enige twee aanpassingen ten opzichte van de ‘normale’ fitness schema’s zijn:

  • iets meer rust tussen de sets
  • iets makkelijker oefeningen (en tips om een oefening veiliger te maken).

En deze twee aanpassingen zul je alleen in de eerste paar schema’s uit onze series zien. Naarmate je sterker, stabieler en conditioneler wordt, des te meer de schema’s lijken op ‘normale’ fitness schema’s. Want zo hoort het ook. Je bent nog lang niet zo oud als je denkt!

senioren fitness - krachttraining als je ouder wordt

Trainingsschema’s voor ouderen op geensterkeverhalen.nl

Alle fitnessschema’s voor senioren staan op deze pagina. Iedere keer als er updates zijn vind je deze hier terug, op de trainingsschema’s pagina en in ieder los trainingsschema. Zo vind je altijd jouw trainingsschema. Er zijn twee ‘series’, namelijk de senior fit en de senior fitness serie. Dit zijn respectievelijk de 3-daagse en 2-daagse programma’s. Klik op de links in de button om naar de schema’s te gaan. Let op: je moet ingelogd (en lid) zijn om de schema’s met instructievideo’s en duidelijke uitleg te zien.

Senior fit serie – 3-daags trainingsschema voor ouderen

Klik op de buttons voor de trainingsschema’s voor 3 dagen. Nogmaals, zorg ervoor dat je lid bent en bent ingelogd om de schema’s te zien.

Senior fitness serie – 2-daags trainingsschema voor ouderen

Klik op de buttons voor de trainingsschema’s voor 2 dagen. Ter herhaling, zorg ervoor dat je lid bent en bent ingelogd om de schema’s te zien.

Word lid en begin vandaag

Als je nog geen lid bent, sta je vast te popelen om de trainingsschema’s voor ouderen te zien. Je kunt alle schema’s en de rest van het platform 7 dagen gratis proberen. Daarna betaal je slechts €7,99 of €9,99 per maand. Het abonnement is natuurlijk altijd maandelijks opzegbaar (ook in de proefperiode), met één klik op de knop in je eigen account. Kortom, bepaal zelf of dit is wat je zoekt, zonder verplichtingen of kleine letters.

Voedingsschema voor ouderen bij trainingsschema fitness

Zorg ook voor een sterk voedingsschema.

Je voedingsschema bepaalt letterlijk het resultaat van je trainingsschema. Gelukkig vind je deze ook op het platform, inclusief zeer uitgebreide handleidingen. Ook kun je contact opnemen met een hele sterke sportdiëtiste als je speciale voedingsbehoeften hebt. Lees ook dit artikel over waarom je waarschijnlijk meer eiwitten moet eten als je ouder wordt.

Doe meer dan alleen fitness

Als laatste wil ik je op het hart drukken, dat je meer moet doen dan een paar uurtjes fitness per week om fit te blijven of worden. Probeer je dagelijkse bewegingsactiviteiten uit te breiden als je nu (nog) niet zo actief bent. Probeer vaker een blokje om te lopen (minimaal 30 minuten per dag bijvoorbeeld), sta bij ieder pauzemoment op tv een paar keer op van de stoel/bank. Met andere woorden probeer heel de dag door meer squats te maken (gaan zitten en staan) om je beenspieren sterk te houden. En probeer zelf nog een aantal activiteiten te bedenken die je makkelijk wat vaker in de week kunt doen. Alle kleine beetje dragen enorm bij aan het grootse doel: fitter worden en blijven!

Senioren fitness - trainingsschem voor vrouwen

Trainingsschema voor ouderen disclaimer

Heel veel succes en haal het sterkste uit jezelf met de schema’s op het platform. Neem (bij twijfel) voordat je gaat beginnen met sporten of het aanpassen van je voedings- of trainingspatroon altijd eerst contact op met je huisarts, fysiotherapeut, diëtist, of andere professional. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je keuzes en wij willen alleen maar dat je op een zo gezond mogelijke manier aan je doelstellingen werkt. Hopelijk kunnen we daar met sterke schema’s een steentje aan bijdragen.