‘Vroeger’ is mij altijd geleerd om een deadlift te doen met je heup zo hoog mogelijk. “Zorg ervoor dat alles strak gespannen staat voordat je omhoog komt.” Destijds las ik veel op verscheidene powerliftblogs en in tijdschriften over de deadlift. Heup hoog was eigenlijk het enige wat je las, als het ging om zoveel mogelijk gewicht omhoog liften. Echter, deze technische aanbeveling was gebaseerd op het doorvertellen van ‘verhalen’. Er was en is nog maar weinig onderzoek gedaan naar krachtoverdracht van verschillende deadliftposities. Met andere woorden: met welke deadlift-techniek kun je de meeste kilo’s van de grond krijgen? Gelukkig heb ik een heel sterke pilotstudie gevonden. De antwoorden zullen je denk ik verbazen en we kunnen hierna zeer concrete aanbevelingen doen voor jouw sterkste techniek.

Onderwerpen van deze deadlift review

Op het platform staat een complete deadlift webinar met extra video’s over veelvoorkomende issues en zwakke plekken. In dit artikel gaan we dus niet in op de ‘correcte’ techniek. In dit artikel bespreken we het onderzoek van Edington en collega’s. Ze vergelijken een deadlift met hoge heuppositie (‘powerlift-stijl’) met een deadlift met een lage heuppositie (‘weightlifting-stijl’). Ze hebben hiervoor serieus sterke proefpersonen gevonden! De belangrijkste vragen die worden beantwoord zijn:

  • met welke deadlift variant kun je meer kracht genereren tijdens de start van de lift?
  • grootste verschillen in houding tussen de startposities van een powerlift- en weightlift-achtige-deadlift.
  • welke spieren zijn actiever tijdens de powerlift-stijl deadlift en welke bij de weightlift-stijl deadlift?
  • welke variant kun je het beste doen voor je onderrug (antwoord gaat je verbazen)?
  • en welke techniek kun jij het beste kiezen om zo veel mogelijk schijven aan de stang te hangen?

Wetenschappelijke reviews zijn premium content

Om het sterkste uit jezelf te halen is het belangrijk om up to date te blijven met wetenschappelijk onderzoek. Ik help je graag om met zo min mogelijk effort zo goed mogelijk bij te blijven. Iedere maand krijg je updates van de meest relevante onderzoeken naar spiergroei, kracht, afvallen en voeding voor krachtsporters. In ruil voor €7,99 of €9,99 per maand krijg je bovendien toegang tot alle ruim 700 trainings- en voedingsschema’s. Natuurlijk inclusief instructievideo’s en duidelijke uitleg. Ook krijg je toegang tot ruim 600 webinars en oefeningenvideo’s en recepten speciaal voor krachtsporters. Probeer 7 dagen gratis en haal het sterkste uit jezelf!