De zevende vraag uit de meest gestelde fitness vragen serie luidt: herstel je het snelst al lopend met je handen in je nek? Dit heb je (vroeger) vast ook wel eens moeten doen van je trainer op het sportveld. Ik hoor het mijn basketbalcoach in ieder geval nog roepen: “handen in je nek en uitwandelen jongens.” Terwijl heel je lichaam en geest liever op de grond wil liggen om op adem te komen. Echter, lopen met je handen in je nek schijnt het conditionele herstel te bevorderen. Is dit een stokoude mythe, of ben je echt sneller op adem met je handen in je nek?

Lopen met de handen in je nek voor sneller herstel? Mythe!

Je handen in je nek zorgen ervoor dat je borst ‘open is’, of in ieder geval open lijkt. Maar of je nu op de grond ligt, in foetushouding, in een stoel zit, of wat dan ook. Je longen doen hun werk wel. En met werk bedoel ik CO2 naar buiten blazen en zuurstof (O2) naar binnen brengen. Als jij ‘diep’ bent gegaan tijdens een conditionele training dan hebben jouw spieren flink moeten presteren. Het continu aanleveren van veel energie, kost jouw spieren letterlijk een hoop energie. Er ontstaan tijdens dat energie leverende proces ook heel veel bijproducten (zogenaamde afvalstoffen, metabolieten). Als je stopt met de inspanning wil jouw lichaam zo snel mogelijk terug naar de rusttoestand. Echter, al die opgebouwde bijproducten moeten de spieren wel even verlaten. Dat kost tijd. Een van de onderdelen is CO2 uit het lijf ‘halen’, wat je merkt aan het hijgen. Je lichaam heeft gewoon x-tijd nodig om te herstellen en weer tot rust te komen. En die tijd gaat niet significant sneller als je met je handen in je nek loopt.

Kan het lopen met je handen in je nek kwaad?

Iedereen heeft zijn voorkeurspositie om te herstellen. Doe vooral wat je lichaam je ingeeft. Wil jij het liefste lopen met je handen in je nek? Gewoon doen! Al gok ik met 99% zekerheid dat dit niet jouw voorkeurspositie zal zijn. Hetgeen wat het beste werkt tegen helemaal buiten adem zijn na een flinke conditionele work out, is een beter conditie! En die krijg je door die workouts. Win-win!

Overzicht van alle meest gestelde fitness vragen