Een biceps curl op zijn Engels? Wat is dat nu weer? Doen de Engelsen dit naast op de andere baan rijden ook al anders? Nee. Althans, dat denk ik niet. Ik denk dat een Engelsman op dezelfde manier de biceps curl doet als wij. Hetgeen waar ik met deze sterke titel op doel is de pink. De kleinste vinger van je hand. Als ik aan Engelsen denk, denk ik altijd aan thee en dat pinkje omhoog.

Biceps curl versus hammer curl

Het hele voorbeeld van de pink tijdens thee drinken mag je vergeten, maar we gaan het nu wel over de pink hebben. Voor het gemak kijken we in dit artikel naar twee soorten biceps curls: de dumbbell curl en de hammer curl.

Bij de dumbbell curl doe je een armbuiging met de handpalmen naar het plafond gericht (als je naar ja handpalmen kijkt zie je ze). En bij de hammer curl doe je een armbuiging alsof je iemand een hand geeft (je handpalm wijst naar binnen en je duim omhoog).

Drie belangrijke spieren van de biceps curl

De beweging die je maakt tijdens een dumbbell curl en een hammer curl zijn van buitenaf gezien hetzelfde. Je maakt namelijk een buiging van het ellebooggewricht als de dumbbell omhoog gaat. In de volksmond zeggen we dat de biceps dit werk voor je opknappen. En dat klopt. Echter er zijn drie hoofdspieren die zorgen voor een armbuiging: de biceps brachii, de brachialis en de brachioradialis. Deze namen hoef je overigens niet te onthouden. Als je spreekt over die dikke bult op je arm als je jouw spierballen laat zien, dan zie je vooral de biceps brachii. Dit is de grootste spier van de drie. De brachioradialis is de spier die je op je onderarm voelt (onder de elleboog) als je iemand een hand geeft. De brachialis bespreken we voor het gemak niet.

Belang van de pink tijdens de biceps curl

Je vraagt je misschien af wat dit nu met de pink te maken heeft. Ik gebruik de beeldspraak van de pink altijd om iemand bewust te maken van de spier die je het meeste traint tijdens de biceps curl. Alle drie bovengenoemde spieren doen mee tijdens de biceps curl maar er is er maar ééntje die het meeste werk verzet. En dat is tevens de spier die je het meeste traint tijdens de oefening. Als je pink boven je duim zit (de pink zit dichter bij het plafond dan de duim) train je meer de dikke biceps brachii en als je duim omhoog wijst train je meer de spier die over je onderarm loopt (brachioradialis).

Huh? Waarom doet de biceps brachii meer met de pink boven duim

“Pink boven duim” is in mijn ogen de makkelijkste cue om de nadruk te leggen op je grote biceps spier. Jouw biceps brachii zit aangehecht op een draaiend onderam-bot, de radius (spaakbeen). Als jouw handpalmen naar het plafond wijzen als je elleboog gebogen is en je pink is hoger dan je duim (doe dit gewoon terwijl je dit artikel leest), dan zie je met een ‘anatomische bril’ de aanhechting van jouw biceps brachii op je onderarm (radius) zitten. Op dat moment kan de grote showspier de meeste kracht genereren. Als je handpalmen in een gebogen armpositie naar de vloer wijzen dan heeft de biceps brachii een hele slechte treklijn. En staat je handpalm naar binnen gericht (hand schudden) dan heeft de biceps brachii een gematigde treklijn.

Biceps vs auto duwen

Vergelijk dit met het duwen van een auto met pech. Als je achter de auto staat kun je heel veel voorwaartse kracht produceren waardoor de auto gaat rollen. Sta je echter naast de auto – alle deuren zijn gesloten – dan kun je veel minder kracht produceren om de auto naar voren te bewegen. In beide gevallen probeer je zoveel mogelijk kracht te zetten, maar als je achter de auto staat komt de auto makkelijker in beweging. Dit geldt dus ook voor jouw biceps-spier en alle andere spieren in het lichaam.

biceps curl

Hammer curl

Om het voorbeeld compleet te maken. In een hammer curl, waar de biceps brachii dus in een slechtere positie zit om kracht te leveren, doet de brachioradialis het meeste werk. Heel simpel, want deze spier staat op dat moment spreekwoordelijk achter de auto.

Pink omhoog voor grotere biceps

Om te eindigen met de conclusie. Als je een dumbbell curl doet en je pinken zijn boven je duim (als je handpalm naar het plafond wijst) dan weet je zeker dat de biceps brachii het meeste werk doen. Hoe hoger je duim (hand schud positie), des te meer werk je afgeeft aan onder andere de brachioradialis. Train ze beide en haal het sterkste uit jezelf. Je weet nu precies hoe het zit!