Vegan, vegetarisch of plant-based. Het kan nogal verwarrend zijn, al die termen tegenwoordig. De één noemt zichzelf vegetariër, de ander pescotariër en iemand anders geeft aan een plant-based dieet te volgen. Ik kan me voorstellen dat dit verwarrend is. Want wat eet je dan wel en wat niet? In dit artikel leg ik je uit welke varianten er binnen het vegetarisme en veganisme zijn en welke voedingsschema’s het beste bij jou passen.

Vegan, vegetarisch of plant-based – we beginnen met vegetariër

De definitie van vegetariër is voor veel mensen verschillend. Over het algemeen kun je stellen dat je als vegetariër producten vermijdt waar dieren direct voor zijn gedood. Je eet dus geen gevogelte, vis, vlees en schaaldieren. Maar ook gelatine (een bindmiddel gemaakt van huiden en botten van runderen en varkens) en kaas wat dierlijk stremsel bevat (dit komt uit de lebmaag van kalfjes) wordt vaak vermeden. De ‘’basic’’ vegetariërs zijn volgens de terminologie vaak lacto-ovo vegetariërs. Deze vegetariërs eten wel zuivelproducten en ei, lacto is Latijn voor melk en ovo betekent ei. Vegetariërs kunnen gebruik maken van onze plant-based en vegan voedingsschema’s. Gerechten met gevogelte, kip en vis in een plant-based schema kunnen naar wens vervangen worden door een vleesvervanger.

vegetariër of pescotariër

Vegetariër of pescotariër

Veel mensen noemen zichzelf vegetariër terwijl ze nog wel vis en/of schaaldieren eten. Voor deze mensen bestaat een andere benaming: de pescotariër. Deze mensen eten dus geen gevogelte en vlees, maar wel vis en/of schaaldieren, zuivelproducten en eieren. Pescotariërs kunnen gebruik maken van onze plant-based schema’s en gerechten met gevogelte of vlees vervangen door een vleesvervanger of een lekker visgerecht van chefkok Luc!

Veganist

Een veganist kun je eigenlijk een strikte vegetariër noemen. Ze vermijden naast gevogelte, vis, vlees en schaaldieren ook producten waar dieren (in)direct voor zijn gebruikt of gedood zoals eieren, zuivelproducten, honing en gelatine. Veel veganisten dragen ook geen bont, leer, wol of andere producten waarvoor dieren zijn gebruikt of gedood. Onze vegan voedingsschema’s zijn 100% geschikt voor veganisten en bevatten dus helemaal geen dierlijke voedingsmiddelen.

Flexitariër

Een flexitariër is iemand die bewust minder vlees eet. Flexitariërs eten een aantal keer per week vegetarisch. Voor sommige mensen kan dit een ‘’flexibele’’ manier zijn om geleidelijk over te stappen naar een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Herken je jezelf hierin? Dan kan je zowel de omnivoor als de plant-based en vegan voedingsschema’s gebruiken. Wil je een dag zo min mogelijk dierlijke producten eten? Kies dan voor een plant-based of vegan voedingsschema.

plant-based voedingsschema

Plant-based

Momenteel is er geen exacte definitie van een plantaardig (plant-based) dieet. Veel mensen associëren deze manier van eten met vegetariër zijn, wat niet het geval is. Het plant-based dieet sluit niet automatisch alle dierlijke producten uit, maar in plaats van dat vlees (en andere dierlijke producten) centraal staat in het dieet, staan plantaardige voedingsmiddelen centraal. Minimaal twee derde van een maaltijd bestaat uit plantaardige bronnen en een derde uit dierlijke bronnen. Is dit een eetpatroon wat bij jou past? Bekijk dan onze plant-based voedingsschema’s.

Vegan, vegetarisch of plant-based – hoe scoort Nederland

Het aantal veganisten in Nederland neemt toe. Uit het meest recente onderzoek van NUpanel noemt één procent van de Nederlanders zich veganist. Daarom vinden wij dat er ook een sterk aanbod moet zijn van vegan voedingsschema’s. Je vindt er momenteel 70 van op ons platform. Daarnaast willen ook steeds meer mensen bewuster (minder vlees en/of andere dierlijke producten) consumeren maar ook nog steeds genieten van een stukje kip, vis of vlees. Voor deze mensen hebben we de plant-based voedingsschema’s samengesteld. Of je nu vegetariër, veganist, pescotariër of flexitariër bent: er zijn genoeg sterke voedingsschema’s bij ons op het platform.

Auteur – sportdiëtist Tanja Oomen

Zoals je misschien weet is Tanja Oomen de sterke sportdiëtist van geensterkeverhalen.nl. Ze schrijft voor jou ook deze artikelen, zodat je steeds meer leert over voeding en supplementen. De doelstelling is namelijk dat je zelfstandig het sterkste uit jezelf kunt halen. We begrijpen echter, dat soms meer ondersteuning gewenst is. Ben je op zoek naar een specifiek voedingsplan of wil je even sparren over je eigen dieet. Neem dan contact op met Tanja.

Referenties Vegan, vegetarisch of plant-based, wat zijn de verschillen

Garton, L., & Harland, J. (2015). The plant-based plan: reference guide for plant-based nutrition. Lannoo Meulenhoff-Belgium.

Steltenpool, L. (2019). De vegarevolutie: de onmisbare gids voor veganistisch eten.

Waart, S. D. FACTSHEET 1 CONSUMPTIECIJFERS EN AANTALLEN VEGETARIËRS. Nederlandse Vegetariërsbond (Maart 2017), https://www.vegetariers.nl/serverspecific/default/images/File/Factsheetaantalvegetariers.pdf

NU.nl (2019, 17 januari). Een op de drie Nederlanders is in 2018 minder vlees gaan eten. Geraadpleegd van https://www.nu.nl/klimaat/5687753/een-op-de-drie-nederlanders-is-in-2018-minder-vlees-gaan-eten.html