Scrambled eggs is misschien wel een van de meest geconsumeerde gerechten ter wereld. Ik durf met zekerheid te zeggen dat 95% van de mensen het een stuk sterker kan doen, omdat ze het anders hebben aangeleerd. Zelf een van de bekendste chefs ter wereld (Gordon Ramsay) doet het ‘verkeerd’. Geen zorgen, want na dit artikel ben jij een scrambled eggs master. Hierin leer ik je namelijk van A tot en met Z hoe je het perfecte roerei maakt, inclusief video. Zoals je weet zijn de recepten voor krachtsporters alleen voor leden, maar omdat ik zo fan ben van dit gerecht, mag ik hem van Sander openbaar zetten (haha).

Het magische ingrediënt voor scrambled eggs

boter voor scrambled eggs recept voor krachtsporters

Voeg jij boter toe aan je scrambled eggs? Dan ben je letterlijk met je neus in de boter gevallen, omdat je het al die jaren toch stiekem al een klein beetje goed doet. Je bent een natuur talent. Er namelijk zijn twee soorten vet die voor het perfecte resultaat zorgen. Boter en zuivelproducten zoals melk. Door boter toe te voegen aan het eiermengsel én in de pan, krijg je de malse en vochtige structuur die je uiteindelijk wilt. Dit komt omdat boter de snelheid van het stollingsproces vertraagd. Voeg je geen boter aan je ei toe, stolt het ei sneller en kook je hem snel te droog.

Voor het perfecte roerei voeg je het beste op twee momenten boter toe:

 1. Aan het eiermengsel
 2. In de pan zelf

Doordat tijdens de bereiding de boter langzaam smelt, vertraagt dit het stollingsproces zoals ik al eerder zei. Voordat je direct aan de slag gaat, wil ik je waarschuwen: gebruik niet teveel boter in je roerei. Je hebt toch geleerd dat ‘te’ nergens goed voor is. Het is tevens zonde om aan het begin van de dag al zoveel calorieën aan vetten ‘te verspillen’.

Het eiermengsel

Elke stap is belangrijk voor de perfecte scrambled eggs, het eiermengsel dus ook. Klop de eieren altijd met een vork en niet met een garde, omdat je wilt voorkomen dat er gele en witte klontjes, afkomstig van je eieren in het mengsel zitten. Een vork is net wat fijner, wat een beter eindresultaat geeft.

Met een korreltje zout

Teveel zout is niet goed voor onze bloeddruk. Echter heeft zout een positief effect op de structuur van de scrambled eggs. Zout beïnvloedt namelijk de elektrische lading op de eiwitmoleculen in de eieren, waardoor de neiging van het eiwit om zich met elkaar te verbinden afneemt. Hierdoor loopt het roerei minder snel leeg en blijft het een mooi geheel. Hoeveel gram zout moet je minimaal toevoegen om het optimale resultaat te bereiken, zonder dat je bloeddruk teveel plaagt. Volgens de theorie is ongeveer 1/4 theelepel zout per ei optimaal. Ik vind dit persoonlijk erg veel (voor de gezondheid), daarom neem ik zelf voor 3 eieren ongeveer 1/2 theelepel zout.

zout scrambled eggs roerei recept

Het kookproces voor de perfecte scrambled eggs

Je bijna klaar om de perfecte scrambled eggs te maken, vandaar dat het kookproces niet mag ontbreken. Bij veel klassieke recepten, bereiden ze de scrambled eggs op laag vuur. Dat is een slecht idee, aangezien de pan niet heet genoeg is om genoeg stoom te genereren. Door op middelhoog tot hoog vuur je ei te maken, krijgen we die luchtige en grove stukken in ons roerei wat het allerlekkerste is. Gebruik altijd een pannenlikker tijdens het kookproces, omdat je op deze manier van die lekkere grote stukken krijgt en het beschadigd je pan niet. Over pannen gesproken; neem altijd een koekenpan met een antiaanbaklaag.

Het recept

Nu heb je alle handvatten voor het sterkste roerei en ben je klaar voor de finale: de perfecte scrambled eggs. Natuurlijk lopen we samen stapsgewijs door het recept heen. Mocht nog je dan nog steeds twijfelen over de bereiding, bekijk dan de gratis video onderaan het recept.

Scrambled eggs benodigdheden

 • koekenpan
 • bakje
 • vork
 • Pannenlikker                                               

Ingrediënten voor 2 personen

 • 4 eieren
 • 2 klontjes roomboter (10 gram)
 • zout (1/2 tot 2/3 theelepel)
 • peper (naar keuze)
scrambled eggs ingrediënten

Uitvoering

 1. Klop de eieren met een vork of garde los in een bakje, voeg zout, peper en een klontje boter aan het eiermengsel toe.
 2. Verhit de koekenpan en voeg een klontje boter toe.
 3. Maak een walsende beweging met de pan, zodat de boter gelijkmatig is verdeeld en voeg het eiermengsel direct toe.
 4. Roer met de pannenlikker door de pan.
 5. Wanneer je denkt dat het ei nog te zacht is, haal het ei dan uit de pan. Door de hoge temperatuur van de pan, gaart het ei altijd nog iets door.

Geïnteresseerd in meer gerechten en wil je sterker koken

Zoek je nog meer sterke recepten? Kijk dan op onze recepten pagina. Hier staan al ruim 75 gerechten speciaal voor krachtsporters op, inclusief kookvideo. Zoek je nóg meer leuke food content of wil je beter leren koken? Neem dan een kijkje op mijn eigen platform. Door middel van korte sparringsessies kan ik je op afstand helpen meer uit je keukenprestaties te halen. Het zijn van een keukenprins(es) is namelijk niet zo moeilijk. Het is vaak een kwestie van puntjes op de ï zetten, want je kunt al veel meer dan je denkt.

Bronnen

 1. Zhou, H., & Pang, X. (2018). Electrostatic Interactions in Protein Structure, Folding, Binding, and Condensation. Chem Rev, 118(4), 1691-1741.
 2. Science & Cooking: Module 4 (2017) – diffusion and spherifications – ATK scrambled eggs.
 3. Sousa, R.C.S, and colleagues. (2007). Effect of pH and salt concentration on the solubility and density of egg yolk and plasma. LWT – Food Science and Technology, 40, (7), 1253-1258.