Thaise rijst met gamba’s | Prep friendly

15 min Eiwitrijk Keukenprins(es)

Voedingswaarde

573

Kcal

29g

Eiwit

93g

Khd

9.5g

Vet

Thaise gerechten zijn relatief eenvoudig om te maken en bovendien mega lekker. Voor dit recept heb ik gamba’s gebruikt. Eet je liever geen gamba’s? Dan kun je de gamba’s vervangen voor kip of een vegetarische vleesvervanger.

Benodigdheden

  • rijstkoker of pan
  • wok

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram gamba’s
  • 200 gram pandanrijst
  • 10 gram palmsuiker
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 teentjes gesneden knoflook
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 1 ui in halve ringen gesneden
  • 400-500 gram Aziatische wokgroente
  • 1/2 limoen
  • 1 gesneden lente-ui
  • 1 ei (optioneel)
  • 2 eetlepels zonnebloem olie voor het bakken

Uitvoering

  1. Kook de rijst volgens de verpakking en meng alvast de sojasaus en oestersaus in een apart bakje. De saus voegen we als laatste toe.
  2. Verwarm de wok op hoog vuur en bak de gamba’s heel kort (circa 15 sec). Houdt de gamba’s vervolgens apart in een bakje, aangezien ze later weer aan de rijst worden toegevoegd.
  3. Bak in dezelfde pan de groenten met een beetje zout en de helft van de gesneden knoflook. Houdt de groenten samen met de gamba’s apart.
  4. Zet het vuur iets lager (middelhoog) en bak de ui voor circa 1 minuut aan.
  5. Voeg de palmsuiker en knoflook toe en bak dit voor circa 15 seconden mee.
  6. Voeg de rijst toe en bak deze voor 1 minuut mee. Voeg de groente en gamba’s hieraan toe.
  7. Schep als laatste het sausje er overheen en eventueel de lente-ui.
  8. Wanneer je ervoor kiest om een ei toe te voegen, doe dit tegelijkertijd met de saus.

Smaakmakers

Om de rijst nog lekkerder te maken kun je limoenblad en sap van een halve citroen toevoegen. Was de rijst altijd van tevoren, zo voorkom je dat het een plakkerige massa wordt. Wanneer je als laatste de saus aan de rijst toevoegt, doe dit dan in kleine gedeeltes. Op deze manier kun je goed proeven of rijst de perfecte smaak voor jou heeft.