Q11 – hoeveel sets per spiergroei moet je doen voor spiergroei?
Q&A

Het optimale aantal sets voor spiergroei verschilt per spiergroep en per persoon. Zie de video voor een sterke vuistregel.

Q10 – Is veel spierpijn een teken van een goede training?
Q&A

Voor sommigen is veel spierpijn het trainingsdoel en anderen hebben er een hekel aan. Wanneer weet je dat je goed hebt getraind?

Q9 – Zorgen meer eiwitten voor minder spierpijn?
Q&A

Dit klinkt plausibel, maar zo werkt het helaas niet.

Q8 – Moet ik meteen na de training een eiwitshake pakken?
Q&A

Met andere woorden, zorgt een eiwitshake direct na de training voor sneller herstel en/of meer spiergroei?

Q7 – Lopen met handen in je nek voor sneller herstel?
Q&A

Handen in je nek, borst op, en lopen maar! Is dit de snelste manier om te herstellen als je flink buiten adem bent? Of is dit een goed geankerde mythe…

Q6 – Minder spierpijn door een cooling down?
Q&A

Met een cooling down breng je het lichaam na een intensieve training geleidelijk terug naar de rusttoestand. Maar of je hierdoor ook minder spierpijn hebt de dagen daarna…

Q5 – Hoeveel herhalingen moet ik doen per set?
Q&A

Kun je het beste 1 herhaling doen? Of 5? 10? 15? Nog meer? Met andere woorden, hoe stem je het gewicht af met het aantal herhalingen.

Q4 – Waarom val je soms veel en soms weinig af?
Q&A

Afvallen gaat vaak niet lineair, ondanks dat je jezelf strikt aan het plan houdt. Hoe kan dat?

Q3 – Waarom val ik niet af? Ik hou me netjes aan mijn plan
Q&A

De weegschaal gaat niet de gewenste kant op, ondanks je jezelf precies aan je voedingsplan houdt. Hoe kan dat nou?

Q2 – Wordt het lichaam zuiniger als je afvalt?
Q&A

Als je gewicht verliest, wordt jouw lichaam steeds een beetje efficiënter. Niet in de zin dat het lichaam meer energie uit een kcal haalt, maar simpelweg doordat alles minder energie kost.

Q1 – Wordt afvallen lastiger naarmate je veel afvalt?
Q&A

In deze nieuwe rubriek proberen Koen en ik kort antwoord te geven op de meest gestelde vragen uit de fitness. De eerste vraag is een klassieker: wordt afvallen lastiger naarmate je veel afvalt?

Spiergroei college 8 – genen, individuele verschillen en het groeiplafond
Webinar

In dit college kijken we uitgebreid naar de invloed van jouw genen op spiergroei. Hoeveel is bepaald door moeder natuur en hoeveel door de omgeving? En natuurlijk, waar ligt jouw groeilimiet?

Spiergroepen 101 – rug
Webinar

Welke bewegingen en oefeningen moet je doen om je rug volledig te trainen? Inclusief vele variaties om je trainingsplezier te versterken!

Geen sterke verhalen over de upright row
Techniek versterken

De upright row staat bij sommingen op ‘de zwarte lijst’ en ik begrijp niet waarom. In deze video kijken we eens goed naar de techniek en maken we korte metten met alle sterke verhalen over deze topoefening.

Spiergroei college 7 – zo train je in de praktijk het effectiefst
Webinar

In dit college bespreken we hoofdstuk 5 van het boek. Daarin krijg je de ultieme samenvatting van de wetenschap. 18 handvatten waarmee je in de praktijk zo effectief mogelijk voor spiergroei traint.

Spiergroei college 6 – periodisering en verzwaringsmethoden
Webinar

Hoe schrijf je een effectief schema voor spiergroei? En hoe schrijf je een effectief schema na schema na schema (periodisering)? Dat staat centraal in dit college. Inclusief verzwaringsmethoden als supersets, drop sets en rest-pause sets.

Spiergroepen 101 – schouders
Webinar

Welke oefeningen (bewegingen) moet je doen om je schouders volledig te trainen? En hoe belangrijk zijn variaties? Dat en meer in deze sterke video.

Spiergroei college 5 – alle trainingsvariabelen voor spiergroei
Webinar

In dit college hebben we het over de bouwstenen van ieder trainingsschema: volume, frequentie, gewicht aan de stang, duur van een herhaling en training, rust interval, spieractie, oefeningen volgorde en keuze, en range of motion!

Spiergroei college 4 – vermoeidheid en effectieve herhalingen hypothese
Webinar

Als een discussie over spiergroei gaat, hoor je te weinig over deze belangrijke concepten: centrale en perifere vermoeidheid, en de effectieve herhalingen hypothese…

Spiergroei college 3 – mechanismen achter spiergroei
Webinar

De drie belangrijkste spiergroei mechanismen zijn mechanische spanning, metabolische stress en spierschade. Althans, dat dachten we. In dit college kijken we hoe de spiergroeischakelaar wordt omgezet.

Spiergroei college 2 – activatie en communicatie
Webinar

Hoe activeer je jouw spiervezels en wat gebeurt er in een individuele spiercel voordat ze gaan groeien? In dit college bespreken we de activatie en communicatie van spiercellen tot in de puntjes

Spiergroei college 1 – anatomie en fysiologie
Webinar

Wat zijn spieren en hoe werken ze? Dat is waarmee we het spiergroei college aftrappen. Je moet de basis goed begrijpen om zo effectief mogelijk voor spiergroei te kunnen trainen!

Haal 100% meer uit je hanging leg raise
Techniek versterken

De zevende en laatste aflevering van de core serie gaat over de hanging leg raise. 9 op de 10 fitnessers kunnen veel meer uit deze oefening halen door één kleine aanpassing.

Abdominal rollout doe je zo
Techniek versterken

Een van de zwaarste buikspieroefeningen die helaas vaak ‘foutief’ wordt uitgevoerd. Zie hier hoe je zoveel mogelijk uit de abdominal rollout haalt en waar de ‘fout’ zit.

Core serie aflevering 5 – dead bug
Techniek versterken

De meest vergeten core oefening is denk ik de dead bug. De dead bug is eigenlijk een positie van waaruit je de core spieren kunt gaan uitdagen. Meer dan 15 varianten zie je in deze video!

How to deadlift webinar
Webinar

Geen sterke verhalen over de deadlift! Leer in 25 minuten alles over deze sterke oefening, voor zowel de conventionele als sumo deadlift. Van voetpositie tot handpositie en van beweging tot spieractiviteit.

How to squat webinar
Webinar

De geen sterke verhalen over de squat webinar gaat natuurlijk over de squat! Onder andere welke spieren doen mee, hoe doe je de beweging en wat is de invloed van individuele verschillen. In 22 minuten de squat van A tot Z!

How to bench press webinar
Webinar

Geen sterke verhalen over bankdrukken in de how to bench press webinar. Van voetpositie tot bar path en van kracht tot spiermassa. In 15 minuten leer je alles over bankdrukken. Zie dit artikel voor de specificatie per minuut.

Core serie aflevering 4 – swiss ball core oefeningen
Techniek versterken

Er wordt nogal eens lacherig of laatdunkend gedaan over oefeningen met een swiss ball. Dat vind ik onterecht. In deze video vind je 5 hele sterke core oefeningen met de super bal!

Core serie aflevering 3 – plank van kracht naar stabiliteit
Techniek versterken

Om van een plank een echte effectieve oefening te maken moet je in staat zijn om een neutrale positie in een instabiele positie vast te houden. In deze video krijg je heel veel sterke variaties te zien.

Core serie aflevering 2 – alles over planken
Techniek versterken

De plank is een basisoefening voor vele andere oefening. Echter de plank wordt vaak niet op zijn sterkst gedaan. In deze video leer je alles over de plank, inclusief variaties.

Hoe gebruik je een halterriem correct?
Techniek versterken

Ik gok dat 80 tot 90% van de sporters de halterriem niet op de ‘correcte’ manier gebruikt. Sterker nog, zij hebben hierdoor zelfs een grotere kans op bijvoorbeeld een onderrug blessure. Zie in deze video hoe de halterriem je core wel kan versterken.

Core serie aflevering 1 – hoe train je de buikspieren echt?
Webinar

In de eerste aflevering van de core serie leggen we je uit hoe je buikspieren werken. Welke beweging veroorzaken ze? En natuurlijk, hoe train je deze spieren effectief. Aan de hand van de leg raise leggen we dit tot in de details uit.

Elleboog blessures (tennis, golf en biceps)
Webinar

In deze video helpen we je om het verschil tussen een tenniselleboog (tennisarm), golfelleboog en bicepsblessure te herkennen. Ook het belang van de fysiotherapeut komt bij deze blessure in het bijzonder aan bod.

Barbell bankdrukken vs dumbbell bankdrukken
Techniek versterken

Wat zijn de grote verschillen tussen barbell bankdrukken en dumbbell bankdrukken? En heeft dit invloed op spiergroei?

Schouderpijn tijdens het bankdrukken oplossen
Techniek versterken

In deze video zie je 4 mogelijke manieren om schouderpijn tijdens het bankdrukken op te lossen. Werkt het niet? Maak een afspraak bij een deskundige fysiotherapeut. Pijn hoort er niet bij.

Verschillen tussen vlak en schuin bankdrukken
Techniek versterken

Wat zijn de verschillen in spieractivatie tussen vlak en schuin bankdrukken? Train je echt meer bovenkant borst tijdens schuin bankdrukken bijvoorbeeld…?

Invloed grip positie tijdens bankdrukken
Techniek versterken

Maakt het voor kracht en spiergroei uit waar je je handen plaatst? Train je meer borst door een bredere greep? En waar komt het ‘vuistje’ bij bankdrukken vandaag?

3 zwakke plekken in de bench press
Techniek versterken

Je faalt tijdens het bankdrukken door de zwakste schakel. Krijg je de stang niet van je borst? Nier verder dan een paar centimeter? Of lukt het niet om je armen helemaal uit te strekken? Kijk dan deze video

Enkel blessure
Webinar

Geen sterke verhalen over enkel blessures. Vandaag bespreek ik met wouter de klassieke enkel verzwikking en hoe je hiervan herstelt. En natuurlijk hebben we het ook over preventieve middelen als enkelbanden en braces.

Bolle onderrug in de deadlift – techniek issue en gevaarlijk?
Techniek versterken

Waarom maak je een bolle of ronde onderrug tijdens een deadlift? Is dit gevaarlijk? En nog belangrijker: hoe los je dit op? Kijk de video voor al deze antwoorden.

Falen tijdens de deadlift – zwakke plekken herkennen
Techniek versterken

Waarom krijg je de stang niet van de grond? Wat is de reden dat de stang niet voorbij de knieën komt? En hoe voorkom je het probleem van niet volledig kunnen strekken?

Stang-, hand-, pols-, elleboog- en nekpositie tijdens de squat
Techniek versterken

Een bomvolle mini webinar met de kleinste details tijdens een squat. Kleine details die soms wel een duidelijk verschil kunnen maken, maar zeker niet altijd.

Knie blessures
Webinar

Er zijn ongelooflijk veel knie blessures. Denk bijvoorbeeld aan meniscus, kruisbanden, andere banden, lopersknie en springersknie. Het sterkste is dat we ze bijna allemaal bespreken.

Alles over squat diepte en invloed van schoenen
Techniek versterken

Hoe diep ‘moet’ je squatten en wat is de invloed van een platte schoen en een schoen met een verhoogde hiel?

Wat zegt een verschil tussen de sumo en conventionele deadlift?
Techniek versterken

Wat zegt het over jouw sterke en zwakke punten als je met een sumo deadlift meer kilo’s kunt liften dan met een conventionele deadlift? En wat als dit andersom is?

Lies blessures

Wist jij dat er geen ‘lies spier’ bestaat. Toch bespreken we de meest voorkomende liesblessures en hoe je hiervan herstel. Inclusief 2 hele fijne rekoefeningen.

Bil blessures
Webinar

In deze webinar kijken we naar de twee meest voorkomende bil blessures en waarom jij de hip thrust waarschijnlijk beter kunt doen. Ken jij trouwens de piriformis al?

Bolle bovenrug tijdens een deadlift – wat zegt dit?
Techniek versterken

Een bolle bovenrug tijdens een deadlift hoeft je kans op blessures niet te vergroten. Dit zegt vaak eerder iets over de kracht van je heupstrekkers. Een iets moeilijkere video waar ook het concept werkarm wordt uitgelegd.

Aspecifieke rugklachten webinar
Webinar

Bijna alle lage rug klachten zijn aspecifiek. Dat houdt in dat niemand precies weet wat de oorzaak is. In deze webinar helpen we je om toch specifiek aan je herstel te kunnen werken.